facebook

День осіннього рівнодення 2020: як підготуватися і правильно прожити цю важливу дату 22 вересня – прикмети, заборони, обряди

На перший осінній місяць 2020, припадає особлива астрономічна і астрологічна дата. Йдеться про осінній рівнодення.

Це свято почали виділяти ще в давні часи – наші предки звернули увагу на те, як змінюється рух сонця по небу. З цим явищем пов’язано безліч традицій, містичних і релігійних обрядів і народних прикмет.

Що таке рівнодення

Рівнодення – це день, коли тривалості ночі (темної пори доби) і дня (світлого часу доби) зрівнюється. Таке трапляється двічі на рік: у вересні та березні. Осіннє рівнодення іноді помилково називають осіннім сонцестоянням через плутанину в термінології.

Яка різниця між рівноденням і сонцестоянням

Сонцестояння буває теж два рази в рік:

  • взимку, коли небесне світило встановлюється в
  • найнижчій точці над горизонтом і день стає найкоротшим в році;
  • влітку, коли день триває довше звичайного і сонце виявляється в найвищій точці над лінією горизонту.

Плутанина відбувається через схожість дат – і рівнодення, і сонцестояння бувають в період з 21 по 23 число.

Коли буде осіннє рівнодення в 2020 році

У 2020 році осіннє рівнодення трапиться 22 вересня. Точний час – о 16:31 за київським часом. Або, за Гринвічем, о 13:31.

Язичницьке і християнське значення рівнодення

Для наших предків дата осіннього рівнодення символізувала завершення сезону збору врожаю. Це був час святкове, коли потрібно було веселитися і дякувати богів за багатий урожай. У стародавні часи ця дата була також символом циклічності життя і переходом від життя до смерті – до спокою.

Збір урожаю

На зорі становлення християнської релігії церква замінила язичницьке святкування церковним святом – днем народження Богородиці. У християнському календарі він закріплений датою 21 вересня.

Астрологічні значення рівнодення

Люди, народжені в період з 21 по 23 вересня, є уособленням цього явища і його подвійної природи. Вони носять риси двох знаків – Діви і Терезів:

  • цілеспрямованість, сила духу, впертість, перфекціонізм;
  • чарівність, харизма, що притягає краса;
  • творча енергія і потенціал;
  • вміння врівноважувати ситуацію, прагнення до гармонії.

Незважаючи на завзятість і борцівський дух, в людях, народжених в цей період, є багато і творчої сили.

Традиції святкування

Стародавні слов’яни називали час рівнодення Осенін. Воно було пов’язане з початком осені – з завмиранням і в’яненням природи. Святкування проходили в перший місяць осені, які носив назви Вересень, Радогощ, Таусень. Відзначали рівнодення з розмахом – починали святкувати за тиждень до самої дати, і святкували тиждень після.

Люди пекли пироги з яблуками, брусницею, капустою, пригощали один одного. Чим пишніше пиріг – тим, за прикметою, багатшим буде наступний рік на урожай.

Робили сурью на свіжому хмелі, пригощали родичів і гостей будинку. Густий, солодкий і ароматний медовий напій символізував йде літо.

Також сім’ї віддавали почесті богині Живе, яка за повір’ями йшла на зимівлю в Сваргу: співали пісні, плели вінки з квітів, водили хороводи.

Прикмети рівнодення

Прикмети осіннього рівнодення були пов’язані зі спостереженнями наших предків за природними змінами.

  • Якщо на березі або горобині жовте листя – значить, холоди настануть скоро. Якщо горобина дала мало ягід, значить, і дощів восени буде мало.
  • Ближче до дати рівнодення предки намагалися прибрати вдома, робити генеральне прибирання, щоб і всередині сім’ї було все чисто.
  • Якщо в цей час побачити весілля на вулиці – то весь наступний рік сім’ю чекала щаслива пора.
  • На кухні впав пиріг або пригоріла – до неприємностей.

Погода в цей період могла передбачити, яким буде цілий рік:

  • Сонячна погода – обіцяє теплу суху осінь.
  • Дощ у день рівнодення – пророкує дощовий сезон.

Якщо в цей день перелітні птахи вирушають на південь, то зима буде сувора і холодна.

Обряди і ритуали

Наші предки вірили, що проведення особливих ритуалів в день рівнодення приверне щастя і благополуччя в життя людини. Дівчата влаштовували обряди на любов і вдале заміжжя, сім’ї – на багате життя, заміжні дівчата просили у вищих сил вагітність. Ті, хто страждав якоюсь недугою, могли задати лікування і міцне здоров’я.

Любов і шлюб

Самотні дівчата можуть провести наступний обряд. Для нього потрібно купити два кільця, червону тканину, вовняну нитку такого ж кольору, лист підфарбованою рожевого паперу і фотографія об’єкта любові – якщо є.

Ближче до дати рівнодення потрібно написати особливі слова на папері:

Мій чоловік (ім’я або пропуск, якщо немає коханого) на руках мене носить, пестить і плекає кожен день! Почуття наші любовні не подолати і не розтрощити. Твоєю буду я (власне ім’я) назавжди! Ключ, замок, мову. Амінь!

Після чого червоною ниткою потрібно зв’язати два кільця подвійним вузлом, а згорнутий листок з заклинанням просунути всередину кільця. Ще раз зв’язати подвійним вузлом і обернути червоною ганчіркою. Прочитати змову сім разів:

Моя половинка, прийди, обручку прийми, я чекаю тебе від дня осіннього рівнодення до дня нашого весілля. Прийди, прийди, прийди!

Після чого потрібно заховати згорток в спальні в місці, де його ніхто не знайде.

Матеріальне благополуччя

У цей період важливо бути щедрим і ділитися з навколишнім тим, що у тебе є. Можна що-небудь спекти і пригостити колег або друзів, зробити подарунок рідним.

У це свято потрібно обов’язково поставити на стіл червоні яблука – чим більше їх з’їсте, тим більше грошей буде водитися в будинку.

У день рівнодення потрібно перераховувати гроші – перерахунок привертає матеріальне благополуччя в сім’ю. І не забувати дякувати – подяку вищим силам заохочується.

Здоров’я і зцілення від хвороб

Для міцного здоров’я і збереження молодості необхідно повторювати один простий ритуал. Прокинутися до сходу сонця і дійти до поля або до ділянки з живою травою. З появою перших сонячних променів вмитися три рази росою. Думати при цьому про те, як роса додає здоров’я і наповнює життєвою силою. Корисно буде прогулятися босими ногами по мокрій траві.

Виконання бажань

Якщо людина дуже сильно хоче виконання будь-якого бажання, рівнодення і його потужний енергетичний заряд можуть допомогти в цьому. Головне – загадати бажання з внутрішньої упевненістю, чистим серцем і щирою вірою в його виконання. Якщо серце буде повно злості або бажання помсти, то воно не прийде, або навіть завдасть шкоди загадати.

Для посилення ефекту можна поставити свічку в церкві, помолитися і проговорити тричі своє бажання. Ще один ритуал – заговорити звичайну проточну воду на бажання і прокип’ятити її. Для наближення результату найкраще написати лист на папері, в якому детально описати здійснення свого бажання. Після чого спалити зі словами:

Швидко мої бажання в попіл перетворюються, так само швидко і в реальності збуваються!

Попіл потрібно викинути в річку або в інший джерело проточної води.

Захист сім’ї

Виконати обряд на захист будинку і сім’ї допоможе дерево горобини. Перед проведенням обряду потрібно попросити у нього дозволу і заручитися допомогою природних сил.

Після чого відламати найкрасивішу і яскраву гілку з ягодами і подякувати дерево за цей дар. Будинки потрібно покласти грона горобини на підвіконня або між стеклами. Плоди цього дерева повинні прогнати зло з дому і залучити домашній затишок і тепло.

Популярне

Схожі статті

Святослав Вакарчук у порваному светрі подякував за 5 концертів, 2 з яких було зірвано: ось таке неподобство

Гурт "Океан Ельзи" відіграв 5 концертів поспіль у Палаці Спорту з нагоди 30-річчя. Щоразу зал забитий ущерть. Святослав Вакарчук подякував усім присутнім на дійстві, попри непорозуміння, що виникли.

“З візою сталися проблеми”: донька Олі Полякової 19-річна Маша так і не поїхала до Америки на навчання

У 2022 році Оля Полякова хвалилася, що старша донька Маша навчатиметься у музичному коледжі в Англії. Згодом говорила, що дівчина перевелася до американського Берклі. Де вона насправді?

Одні просять, щоб було що випити, інші – коней: що є у райдері Полякової, Каменських та інших артистів

Кожен артист висуває певні вимоги до організаторів концерту, куди їх запрошують. Ці вимоги називаються райдер. Окрім звичайних речей деякі артисти замовляють щось дійсно неординарне.

Дружина Романа Сасанчина, який переміг у “Голосі країни 10”, виплеснула свої емоції: “Дикий істеричний плач”

За родинним життям Романа Сасанчина стежить чимало людей після того, як молодик здобув перемогу в "Голосі країни". Дружина Іванна теж частенько виходить на зв'язок, розповідаючи про власні проблеми.

“Квартет вкупі”: Юрій Горбунов і Катерина Осадча замилували мережу цим фото. Дітки схожі, як 2 краплі води

Знаменитий український телеведучий Юрій Горбунов замилував мережу світлиною з родиною у повному складі. Ведучий не часто ділиться особистим життям, тому фото викликало безліч відгуків у мережі.

Зірка “Дизель Шоу” Яна Глущенко згадала жінку, за якою плакала вся країна: Марини Поплавської немає 6 років

20 жовтня 2018 року назавжди стало для акторів "Дизель Шоу" чорним днем. Адже саме тоді водій автобуса, в якому поверталися з гастролей, не впорався з керуванням. Підсумок став трагічним.