Свято 11 вересня: Усікновення глави Івана Предтечі. Що не можна робити цього дня та що означає церковне свято

За старим стилем, 11 вересня 2023 року православні віряни відзначали Усікновення глави Івана Предтечі. Розповідаємо про це свято та головні традиції і заборони

За церковними порядками, 11 вересня віряни зазвичай відзначають Усікновення глави Івана Предтечі. Цей день традиційно не зараховують до переліку так званих дванадесятих свят, найголовнішних церковних свят після Великодня, цього дня навіть непобожні люди завжди намагались не гнівати Небесе. Сьогодні православні віряни вшановують пам’ять Івана Предтечі, який віддав життя за свою віру.

11 вересня 2023 року – свято

До вересня цього року українські віряни вшановували пам’ять пророка Предтечі 11 вересня. Щорічно свято “випадало” на один і той самий день. Втім, тепер українці перейшли на новоюліанський календар. Відтепер дата святкування Усікновення також перенеслась. За повідомленням, митрополиту ПЦУ, 2023 року свято відзначатимуть за старим стилем, але вже з наступного року день перенесуть.

Священнослужителі назвали церковне свято 11 вересня за старим стилем

Отже, починаючи вже з наступного року день пам’яті пророка Івана Предтечі завжди припадатиме на кінець серпня, 29 число. Таке рішення ухвалив Священний Синод.

Які традиції та заборони 11 вересня

Оскільки цей день вважають скорботним – багато років тому Іван Предтеча втратив своє життя заради віри – церква забороняє веселитись і танцювати. Крім того, віряни цього дня воліють залишатись без роботи у знак поваги та вшанування пам’яті Івана Предтечі. Православні християни також не повинні користуватись гострими предметами, вишивати. Не рекомендує Церква і ставити на стіл страви, що подаються на блюді, вживати молочні або м’ясні продукти, заздрити та пліткувати. Не можна сваритись і вінчатись, хрестити дитину.

Що можна та не можна робити у день вшанування пам’яті Івана Предтечі

Крім серйозних заборон, існують і поради, що варто зробити цього дня. Так, вірянам слід згадувати про всі свої гріхи, які вони скоїли за життя. Церква радить молитись за їхнє спокутування.