Яке свято 12 вересня 2023 року: що сьогодні не можна робити та які існують традиції. Церковний календар свят

12 вересня Українська церква відзначає день пам'яті священномученика Автонома. Розповідаємо, чому цього дня не можна ходити у ліс та що сьогодні означає гроза

Цього вівторка, за православним календарем, традиційно відзначають день пам’яті Автонома, який свого часу став першим проповідником християнської віри у Вифінії. Там Він на честь архангела Михаїла звів церкву, де й проводив служби. Втім, ідолопоклонники вбили Автонома прямо під час однієї з богослужінь. Тіло священномученика поховали з усіма почестями, а 12 вересня 2023 року віряни вшановують пам’ять Автонома.

12 вересня 2023 року – свято та прикмети

Цього дня, як і будь-якого іншого, наші предки особливу увагу звертали на погодні умови та навколишній світ. Так, заведено вважати, що зима буде теплою та м’якою, якщо 12 вересня на дубах можна побачити багато жолудів. Втім, якщо у цей день спостерігатимуться опади, зимній період буде холодним і лютим. Крім того, пращури вірили – якщо у день пам’яті Автонома у небі прогримить гроза, осінь ще довго тішитиме теплими днями.

Яке свято Українська церква відзначає 12 вересня цього року

Що стосується заборон у свято 12 вересня, то православним вірянам цього дня заборонено лаятись та пліткувати. Крім того, не варто сваритись та слід втриматись від лихослів’я. Варто зазначити, що наші предки не ходили до лісу цього дня. Річ у тім, що 12 вересня особливо шанують змій, а тому воліють залишатись подалі від місць, де можуть бути їхні гнізда. Пращури вважали, що, аби вберегтись від біди та нещасть, сьогодні варто особливо поважливо ставитись до повзучих.

Що не можна робити 12 вересня та які існують традиції цього дня

Втім, не лише одними заборонами багатий цей день. У давні часи 12 вересня люди традиційно збирали горобину. Цього дня господині займались приготуванням заготівель з цих ягід на зиму. Так, ви можете зробити варення або джем. Особливою популярністю користувався рецепт настоянки з горобини – оскільки пращури вірили, що ця рослина має цілющі властивості, її обов’язково заготовляли на холодну пору року для того, щоб потім лікувати хвороби.