Свято 15 вересня: день пам’яті великомученика Микити Готфського. Що означає та що не можна робити цього дня

Сьогодні віряни традиційно вшановують пам'ять великомученика Микити Готфського, який прийняв хрещення та почав проповідувати віру серед своїх одноплемінників

Кожного року 15 вересня православні віряни традиційно вшановують пам’ять великомученика. Микита Готфський став одним із перших представників свого племені, готфів, який прийняв християнство та почав проповідувати його. Неодноразово він викривав гріхи Атанаріха, правителя, який дотримувався віри язичництва. За це Готфського арештували та, не зумівши змусити його відректись від Господа, стратили.

15 вересня – що не можна робити

Хоча це свято не належить до Дванадесятих, найважливіших свят християнської віри, цього дня таки існують деякі заборони та поради, чого не варто робити. Так, наприклад, слід відкласти виконання таких домашніх справ, як прибирання – особливо це стосується генерального прибирання. Крім того, не варто кардинально змінювати життя цього дня. Звільнення або початок роботи на новому місці відкладіть на завтра.

Що відзначають 15 вересня та чого не варто робити цього дня – детальні поради
Що відзначають 15 вересня та чого не варто робити цього дня – детальні поради

Які є прикмети 15 вересня

У цей день пращури звертали особливу увагу на поведінку тварин і комах. Так, наприклад, слід очікувати опадів, якщо качки 15 вересня пірнають та купаються у ставку. Наші предки ходили і до лісу. Якщо там побачили багато мурашників, то зима точно буде лютою й тривалою. Крім того, варто чекати на скорі заморозки та холодну зиму, якщо гуси високо підіймають лапи або намагаються сховати свого дзьоба під крило.

Які прикмети існують 15 вересня та на що наші пращури звертали увагу
Які прикмети існують 15 вересня та на що наші пращури звертали увагу

Разом з тим, якщо гуси купаються у воді, то вже зовсім скоро погода тішитиме потеплінням. Цього дня також варто звернути увагу на опади та погоду загалом. Якщо 15 вересня йде дощ, то майбутня весна буде доволі пізньою та багатою на сирість. А вітряну погоду варто чекати, якщо у день вшанування пам’яті великомученика на вулиці ясна та спокійна погода.

Популярне

Схожі статті

Духові пиріжки з сирного тіста із джемом: мій чарівний рецепт, коли зненацька захотілось солоденького

У сучасному темпі життя навіть хвилини стають ціннішими, ніж будь-коли. Тому мистецтво швидкого та простого готування стає необхідністю, через що сьогоднішній рецепт солодкої випічки є актуальним.

“5 місяців виповнилося”: Володимир Дантес поділився фото підрослого Василя та побажав усім “дитячого” щастя

Володимир Дантес показав свого домашнього улюбленця, якого завів разом із Дашею Кацуріною. Фото пухнастика співак опублікував у своєму Instagram.

Єві Цекало вже 25 років: як виглядає та чим займається донька Лоліти Мілявської — стопами батьків не пішла

Поведінка та соціальна позиція батьків у багатьох родинах мають колосальний вплив на дитину, а, значить, й на її вибір життєвого шляху, і врешті решт, на майбутню долю.