8 наших сучасників, на голові яких ростуть справжні роги (фото)

На сьогодні в світі живе близько 2000 осіб, у яких на голові (і навіть інших частинах тіла - шиї, вухах, пальцях, губах) ростуть шкірні роги. Але є також люди і з справжніми, твердими кістковими рогами.

Шкірний ріг в медицині добре вивчений, має назву ксантеплазма, або ксантома. Таке новоутворення має доброякісну структуру, зростає все життя і являє собою змінену ороговілу шкіру. Як правило, ксантому просто видаляють хірургічним шляхом, поки вона маленька.

Буває так, що шкірні роги закостенівають і стають такими ж твердими, як у тварин. У деяких країнах, в основному азіатських і в Перу, наявність роги вважається божої міткою і носії навіть пишаються такою ознакою. До них тягнуться паломники і просять замовити слівце перед богом.

У 65-річного сільського жителя на ім’я Лех Рам зі штату Хімачал-Прадеш (Індія) вже шість років як росте на потилиці товстий ріг. Він уже має більше 10 см в довжину.

Лех Рам

Китайській жінці на ім’я Чжанг Руфанг тепер 101 рік. Перший ріг у неї став рости в 100 років і за рік досяг 6 см. Зараз проклюнувся другий – симетрично. Спочатку вони були схожі на великі родимки, які досить швидко збільшилися. Завдяки їм Чжанг витягла своїх дітей з убогості – вона дозволяла фотографувати себе тільки за гроші. Зараз стара китаянка живе в монастирі і вважається мало не божеством.

Чжанг Руфанг

Найдовший сучасний ріг носить англійка Меган Метьюс. Новоутворення довжиною 17 см закрутилося, але не приносить жінці ніяких неприємних відчуттів. Вона відмовилася його видаляти і заробляє на ньому.

Ріг у Меган Метьюс

Зафіксовано також наріст завдовжки 23 см – у француженки мадам Діманш, але вона давно вже померла.

93-річна Жонг Нен з Китаю рогом обзавелася після того, як їй на голову щось впало зверху. Жінка втратила свідомість, а коли прийшла до тями, відчула дивний свербіж на маківці. З того часу там повільно зростає ріг, а сама жінка знайшла дар провидіння. Ну, так вона каже.

Жонг Нен з Китаю

Найтовстіший ріг у Ксіо Лінг з Китаю – його діаметр у голови 11 см, а довжина 16,5 см. 95-річна жінка відмовилася від пропозиції позбутися наросту.

Ксіо Лінг з Китаю

Занг Юнсай теж з Китаю, жінці за 90 років. На фото вона ще з рогом, але в 2016 році змушена була його видалити через сильне свербіння.

Занг Юнсай з Китаю

Китаєць на ім’я Фусі ще не старий, йому близько 60 років. Ріг у нього росте 5 років і він не хоче позбавлятися від нього. Чоловіка селяни вважають божим посланником і цілителем, чим він непогано заробляє на життя.

Фусі

Хуанг Юнфан з Китаю, з яким 84 роки, ріг росте 3 роки, спочатку це була просто шишка, отримана ще в дитинстві, а зараз довжина наросту майже 8 см.

Хуанг Юнфан з Китаю