14 жовтня 2022 року – Покрова Пресвятої Богородиці: що не можна робити та кому молитись у цей день

Щорічно 14 жовтня Православна церква традиційно відзначає Покрову Пресвятої Богородиці. Читайте, кому сьогодні моляться віруючі та що категорично заборонено робити в цей день

Покрова Пресвятої Богородиці – одне з найбільших та найважливіших свят Православної церкви України. Існує багато традицій, прикмет та народних заборон, яких треба суворо дотримуватись цього дня. Дізнайтесь, що не можна робити на Покрову.

Історія свята в Україні

Сьогодні в Україні відзначається не одне свято. Найголовніше – Покрова Пресвятої Богородиці, втім, окрім свята за православним календарем, українці відзначають День захисників та захисниць України, День українського козацтва, а також День УПА.

Наприкінці 1990-х років в Україні цього дня почали традиційно відзначати пам’ять українського козацтва. Більш того, за історичними даними, саме 14 жовтня 1942 року була створена Українська повстанська армія, саме тому на Покрову відзначають пам’ять предків.

Традиції та прикмети

У минулому наші предки в цей період готувались до холодів. Голови сімейства та всі чоловіки загалом турбували про те, аби взимку в хаті були дрова. Жінки у цей час займались ткацтвом, пряли та шили.

У народі вважали:

  • Якою буде погода на Покров Пресвятої Богородиці, такою буде і зима;
  • Якщо птахи до 14 жовтня встигли покинути домівки й відлетіти в теплі краї, то зима відзначиться лютими холодами;
  • Але, якщо дуб і береза в цей день стоять вже без листя, то майбутня зима порадує теплотою;
  • Якщо 14 жовтня випав сніг, то на православне Різдво теж мала бути сніжна погода;
14 жовтня - Покрова Пресвятої Богородиці
14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці

Що не можна робити на Покрову

Як і в усі великі церковні свята, на Покрову заборонена важка праця. Відкладіть всі хатні справи на завтра, відмовтесь від прибирання, а також не варто вишивати чи прясти. Відмовтесь від лайки та будьте гостинними до всіх, хто прийшов до вас у гості.

Молитви на Покрову Пресвятої Богородиці

14 жовтня треба відвідувати церковну службу. Віруючі моляться іконі Покрови Божої Матері. Сьогодні усі ваші прохання та молитви будуть почуті. Зазвичай віруючі просять про міцне здоров’я, захист їх та їхніх близьких, мир та спокій, а також молять про щастя та добробут в сім’ї. Ваші слова обов’язково будуть почуті, варто лише щиро промовити до Покрови Божої Матері.

Схожі статті

Про олів’є і шубу давно забула, бо знайшла смачну заміну: салат з найпростіших продуктів. Зникне за хвилину!

Простий рецепт салату з куркою та картоплею затьмарить класичний олів'є і стане прикрасою святкового столу. А для приготування знадобляться найпростіші продукти.

Ідеальне тісто без опари: для піци, пиріжків і булочок: розкриваю секрет, що любить тісто, яке не черствіє

Домашня випічка дуже різноманітна, майже на кожній кухні готують булочки, пиріжки, піцу, пироги. Все це можна приготувати з одного універсального тіста без опари. Рецепт у нашій статті.

Онуки називають їх сандвічами, але я готую “накладанці”: ці бутерброди з фаршем улітають під чисту до крихти

Якщо немає часу не приготування пиріжків, можна обійтися простим рішенням – зробити накладанці. Це такі гарячі бутерброди з м'ясним фаршем. Їх ще можна назвати сандвічами.