Коли Масляна 2023: дата, обряди святкування та найкращий рецепт тіста на млинці, які не рвуться

Експерти поділилась усім, що потрібно знати про традиційне східнослов'янське православне свято, яке завжди відзначається за тиждень до початку Великого посту. Розповідаємо, коли Масляна 2023, а також, яких прикмет дотримуватись?

Масниця, Масляна, Пущення, Сиропуст – все це назви традиційного православного свята, яке щороку відзначається за тиждень до початку Великого посту. Найвідоміший та чи не найголовніший атрибут свята – млинці. Втім, все не завершується саме на приготуванні смачного частування. Що потрібно знати та робити, коли настає Масляна 2023 – дата, традиції та секрети пращурів.

Коли цьогоріч в Україні святкують Масляну 2023
Коли цьогоріч в Україні святкують Масляну 2023

І діти, і дорослі обожнюють свято Масляної, адже воно означає не лише поїдання смачних млинців, а й символічний провід зими та зустріч весни. Масницю завжди святкують цілий тиждень, протягом якого печуть смаколики. Крім того, у цей період важливо дотримуватись певних традицій, щоб залучити у своє життя та життя родини добробут, щастя та удачу. Цьогоріч Масляну 2023 святкують у період з 20 до 26 лютого.

За православним календарем, свято Масниці святкують за 56 днів до Великодня. 2023 року Воскресіння Христове припадає на 16 квітня, тому Масляний тиждень випав на 20-26 лютого. Після святкування Масниці починається Великий піст.

Українські традиції на Масницю

Коли Масляна 2023 починається, варто не забувати про народні прикмети та традиції. Чи не найвідоміше свято прийшло в українську культуру від язичництва та спершу припадало на дні весняного рівнодення. Тоді наші пращури святкували завершення зими та початок весни. Після прийняття християнства виявилось, що традиційне свято Масниці припадає на Великий піст, тому дати перенесли.

Свято Масниці в Україні 2023
Свято Масниці в Україні 2023

У період Масниці віряни вже відмовляються від вживання м’яса, проте такі продукти, як риба, молоко, сир, яйця їсти ще можна. Ба більш, саме в період цього свята варто якомога якісніше наситити свій організм корисними мікроелементами та вітамінами, що містяться в цих стравах – це робиться для того, щоб пізніше витримати довгий піст.

Коли Масляна 2023 починається, рекомендується дотримуватись декількох прикмет:

  • У перші три дні свято зробіть генеральне прибирання своєї оселі та позбудьтесь від усього зайвого;
  • Не бійтесь, якщо на свято Масниці 2023 до вас завітали гості, яких ви не хотіли б бачити – несподівана поява буде на щастя;
  • Якщо в самотньої дівчини млинці виходять рівними та з красивими краями, то вона перебуватиме в щасливому шлюбі. Якщо ж млинці прилипають до пательні, то дівчина буде без чоловіка ще три роки.
Як приготувати смачні млинці в Масницю
Як приготувати смачні млинці в Масницю

Тонкі млинці на тісто

У приготуванні мереживних і смачних млинців немає нічого важкого. Кулінари рекомендують дотримуватись трьох основних секретів:

  • Не варто нехтувати потребою просіювати борошно перед замішуванням тіста. Так ваші млинці будуть повітряними;
  • Обов’язково додавайте столову ложку рослинної олії до тіста на млинці – так вони не будуть прилипати до пательні;
  • Перед початком випікання млинців дайте тісту постояти 15-20 хвилин.

Схожі статті

Забутий багатьма рецепт 70-х років. Так готувала ще моя бабуся: збиваю молоко з оцтом і отримую цей шедевр

Знаючи цю маленьку хитрість, ваші булочки завжди будуть виходити пухкими, ніжними та повітряними. Для цього потрібно додати у тісто один секретний інгредієнт – оцет.

Такі равлики збирають гору компліментів: знаменитий рецепт з родзинками. Мої по 10 штук за раз уплітають

Спробуйте рецепт випічки, яка чудово пасуватиме до чашки чаю! Виходять такі ласощі неймовірно смачними та дуже ніжними завдяки кремовій начинці.

Тане у роті! Дуже ніжне і хрумке печиво з кольоровою глазур’ю на Пасху 2024 – розлітається швидше, ніж паски

Великоднє печиво за цим рецептом виходить дуже смачним, хрумким та ніжним. Випічка має не лише відмінний смак, а й яскравий колір, тому особливо сподобається дітям.