Прогноз цін на зиму: що подорожчає найбільше та якими продуктами треба запасатися вже зараз

Сезонне здешевлення фруктів та овочів закінчилося. Попереду на нас чекає поступове зростання цін. Торкнеться воно не лише городини, але й деяких інших продуктів.

Експерти прогнозують, що найбільше подорожчають яйця. До 17 гривень за штуку справа, найочікуваніше, не дійде. А от десяток за 75 гривень і навіть трішечки більше на Новий рік – дуже можливий варіант.

Зазвичай під осінь кури стають значно менше нестися в приватних домогосподарствах. Подібне зниження обсягу виробництва продукції відбивається в цілому на цінах. Покращитися ціновий режим щодо курячих яєць має лише на початку лютого.

Які продукти здорожчають узимку і на скільки

Наступною групою, яка потребуватиме чималих грошових коштів, є городина. Овочі й фрукти, як очікується, зростатимуть в ціні щомісяця й доволі суттєво – на 5-10%. Не слід чекати, що молоко залишиться в сьогоднішніх межах. Прогнозується зростання поживного продукту і всіх похідних орієнтовно на 3-5%.

Не здорожчає хіба що гречка. Нині ціни на цю крупу вдвічі менші, аніж були торік. Урожай зібрали доволі пристойний. Тож ласуватимемо гречаною кашею досхочу. А от приправити її цукром і запити кавою обійдеться трішки дорожче.

Які продукти здорожчають узимку і на скільки

Розцінки на парникову продукцію – помідори та огірки – вже шокують, бо в супермаркетах сягають сотні гривень. Овочів, вирощених у відкритому ґрунті, стає все менше. На базарах допродують залишки. Далі справи підуть не дуже.

Натомість борщовий набір для пісної страви у жовтні значно подешевшав. Якщо надумаєте зварити 4-літрову каструлю борщу без м’яса, сплатите менш як 50 гривень. Тоді як влітку це коштувало вдвічі дорожче. Подібна ситуація склалася завдяки зниженню цін на картоплю, буряк та моркву.

Надалі з таким щастям доведеться розпрощатися. Городина потребує зберігання у спеціальних сховищах, що не може не відбитися на ціннику в магазині.