Так любив Тарас Шевченко: покроковий рецепт гречаних вареників із кислим сиром від Євгена Клопотенка

Кулінарія – це не лише про смак та естетику, але й про культуру та зв'язок із минулим. Євген Клопотенко поділився простим рецептом гречаних вареників, які любив Тарас Шевченко

Вареники – одна з найпопулярніших страв української кухні. Процес приготування, варіння та смакування вареників у комбінації створюють ідеальний сімейний вечір. Ще краще, коли готуєш те, що в минулому полюбляли їсти найвідоміші історичні постаті. Як стверджують різні джерела, Тарас Григорович Шевченко обожнював гречані вареники з сиром. Пропонуємо приготувати такі за унікальним рецептом відомого українського кулінара й ресторатора Євгена Клопотенка.

Інгредієнти

Для тіста:

  • 200 грамів звичайного борошна;
  • 200 грамів гречаного борошна;
  • 300 мілілітрів молока;
  • Одне яйце;
  • Один жовток;
  • 2 столові ложки олії;

Для начинки:

  • 300 грамів сиру 9% жирності;
  • 200 грамів вишні;
  • 100 грамів цукру;
  • 1 столова ложка кукурудзяного крохмалю.

Спосіб приготування:

Одразу потрібно розморозити вишні, якщо для приготування ви використовуєте не свіжі, а заморожені ягоди. Не забудьте покласти їх у сотейник, аби з вишень стікала зайва рідина. Тим часом почніть робити тісто. Для цього змішайте два види борошна, столову ложку цукру та трішки солі. Додайте у суміш молоко, олію та жовток. Добре перемішайте та замісіть тісто необхідної консистенції. Зауважте, що воно не повинно липнути до рук. Загорніть його у плівку та покладіть у холодильник на пів години.

Замісіть тісто для вареників
Замісіть тісто для вареників

Поки тісто “відпочиває”, зробіть начинку. Для цього подрібніть вишні без кісточки та перемішайте їх з необхідною кількістю сиру. Додайте туди цукор і крохмаль. Через пів години дістаньте тісто з холодильника й почніть формувати вареники. Розкачайте тісто, попередньо притрусивши робочу поверхню борошном. На помірно тонкому шарі тіста виріжте кружальця, на кожне з яких додайте по чайній ложці начинки. Заліпіть вареники.

Сформуйте гречані вареники з сиром
Сформуйте гречані вареники з сиром

Поставте воду в каструлі закипати. Злегка її посоліть і дочекайтесь, поки вода закипить. Закиньте всі вареники та варіть їх 2-3 хвилини після того, як вони всі спливуть.

Зваріть улюблені вареники Тараса Шевченка
Зваріть улюблені вареники Тараса Шевченка

Подавайте з гречаним медом, сметаною або простим вершковим маслом. Смачного!

Схожі статті

Картопляне пюре смачніше, ніж у ресторані: все завдяки лише одному секретному інгредієнту. Моя імпровізація

Картопляне пюре - найпростіша класична страва. Усі ми добре її знаємо, жодне застілля без неї не обходиться. Сьогодні ми підготували рецепт, який відкриє пюре по-новому, завдяки одному інгредієнту.

Вчорашнє пюре більше не викидаю, а готую з нього пишні та дуже смачні картопляні оладки: чоловік їх обожнює

Якщо у вас залишилося картопляне пюре, яке ніхто не хоче доїдати, то не обов'язково його викидати. З нього можна приготувати смачні та ситні оладки, які прийдуться всім до смаку.

Подруга дала рецепт. Тепер готую цю вечерю раз в 3 дні: чоловік у захваті, зʼїдає за 2 хвилини і просить ще

Навіть звичайну гречану кашу можна приготувати по-новому, додавши до неї прості та класичні продукти. Це так просто готувати, але смак не залишить байдужим навіть вередливих гурманів.