Ніжний пісочний пиріг з полуничним варенням: тісто на сметані виходить дуже м’яким та в міру сухим. Рецепт

Розсипчастий ніжний пиріг з пісочного тіста і начинкою з полуничного варення - проста та дуже смачна випічка, з якою впорається навіть новачок.

Якщо у вас залишились запаси минулорічного варення, настав час їх використати для випікання пирога. В рецепті можна замінити полуничне варення на будь-яке інше або взяти свіжі ягоди і зробити з них джем на швидку руку.

Необхідні інгредієнти:

  • яйця курячі – 1 шт;
  • цукор – 2 ст.л;
  • вершкове масло – 160 гр;
  • сметана – 5 ст.л;
  • сіль – 1 дрібка;
  • розпушувач – 0,5 ч.л;
  • борошно пшеничне – 320 гр;
  • полуничне варення – 200 гр.

Спосіб приготування:

Заздалегідь дістаємо вершкове масло з холодильника, щоб воно стало м’яким. Для начинки підійде будь-яке густе варення. Якщо у варення забагато сиропу, можна його зцідити, щоб начинка була густішою.

Борошно змішуємо з розпушувачем і просіюємо. В окремій мисці збиваємо яйця виделкою. Ложку збитого яйця відливаємо для змащування пирога зверху для випікання, інше піде в тісто.

Ніжний пісочний пиріг з полуничним варенням

М’яке вершкове масло змішуємо з цукром і сіллю, додаємо збите яйце, перемішуємо. Всипаємо просіяне з розпушувачем борошно і швидко замішуємо тісто на сметані. Важливо, щоб масло не перегрілося від тепла рук і не стало танути. Тоді готовий пиріг вийде ніжним та розсипчастим.

Ніжний пісочний пиріг з полуничним варенням

Розділяємо тісто на дві частини: більше – для основи пирога, менше – для прикраси пирога зверху. Загортаємо його в харчову плівку або пакет і прибираємо у холодильник на 20-30 хвилин.

Ніжний пісочний пиріг з полуничним варенням

Після його розкатуємо більшу частину тіста між двома листами пергаменту в пласт. Дно форми для випікання застеляємо пергаментом, стінки змащуємо маслом і перекладаємо тісто у форму, розподіляючи по дну та формуючи невисокі бортики.

Ніжний пісочний пиріг з полуничним варенням

Зверху на тісто викладаємо варення рівномірним шаром. З другої охолодженої частини тіста можна вирізати різні прикраси (фігурки, смужки) і викласти на пиріг зверху. За допомогою кулінарного пензлика змащуємо пиріг збитим яйцем.

Ніжний пісочний пиріг з полуничним варенням

Випікаємо у духовці при 180 градусах близько 25 хвилин до легкого зарум’янювання. Сильно не пропікаємо, щоб тісто не пересушилося. Готовий пісочний пиріг з полуницею дістаємо з форми, даємо охолонути і подаємо до столу.

Ніжний пісочний пиріг з полуничним варенням