Давня страва української національної кухні – гречаники. Ніжні та соковиті котлетки прикрасять вашу вечерю

Гречаники - традиційна українська страва, яку готували ще наші бабусі. Це ті ж самі котлети, лише замість суцільного фаршу додають гречку, і виходить вже зовсім інша самодостатня та цікава страва.

Сьогодні ми спробуємо відтворити цей давній рецепт і приготувати гречані котлети з додаванням томатного соусу.

Інгредієнти:

  • Гречка – 220-240 г. сирої (або 440 – 500 г. вареної)
  • М’ясний фарш – 400-450 г.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Борошно – 50-100 г.
  • Томатний соус – 1 ст. л. (або кетчуп, або власний помідоровий соус – 4-5 ст. л.)
  • Сіль, перець – за смаком
  • Лавровий лист – 1-2 лист.

Спосіб приготування:

Візьмемо фарш (бажано жирненький, у страві використали свинний) та змішуємо з відвареною гречкою. Візуально фаршу і гречки повинно бути однакова кількість. Додаємо яйце, сіль та чорний мелений перець, а також перемелену цибулю. Все гарно перемішуємо руками в однорідну масу.

Розігріваємо сковорідку з достатньою кількістю олії. Формуємо з фаршу наші котлетки, обвалюємо в борошні та обсмажуємо по 3 хвилини з кожного боку.

Обсмажуємо гречані котлети
Обсмажуємо гречані котлети

Далі зробимо соус, в якому тушкуватимемо наші гречаники. Обсмажуємо порізану цибулю та моркву, натерту на великій терці. Готові овочі викладаємо у окрему каструлю та додаємо томатний соус. (До речі, влітку можна зробити соус самому. Потерти томати, солодкий перець, спеції та протушкувати на малому вогні). Додаємо до нашого соусу сіль, лавровий лист, трохи води та перемішуємо все.

Викладаємо на соус гречаники та ставимо все на вогонь. Тушкуємо гречаники з соусом приблизно 20-25 хвилин. Готові гречаники при бажанні посипаємо зеленню – кропом чи петрушкою, та можна смакувати!

Гречаники в томатному соусі
Гречаники в томатному соусі

Популярне

Схожі статті

До м’ясця подаю теплий салат зі смажених помідорів: черрі на салатному листі подобається всім домашнім

Якщо зібралися поласувати стейком чи біфштексом, потрібно обов'язково додати до смачного м'ясця овочеву складову. Чудова ідея – зробити салат зі смаженими помідорами. Легка закуска буде доречною.

До чаю готую нашвидкуруч швидкий пиріг із начинкою: тісто замішую вінчиком, навіть руки залишаються чисті

Коли хочеться попити чайку з чимось смачненьким, відразу згадайте цей рецепт. Тісто заливне, тому готується дуже швидко. Ароматна начинка додає особливої нотки смаку.

Актриса “Дизель Шоу” Вікторія Булітко показала свого майбутнього чоловіка: ви думали, це Сморигін, але ні

Вікторія Булітко настільки закохана й щаслива, що хоче розповісти про своє кохання всьому світу. На закиди, що щастя любить тишу, не зважає, а всіляко афішує свого обранця.