Взимку шкодувала, що зробила так мало. Щавель в банках на зиму: рецепт заготовки за 5 хвилин без стерилізації

Щоб взимку можна було приготувати смачний зелений борщ, влітку треба потурбуватися про консервацію щавлю. Завдяки недовгій термічній обробці у щавлі зберігається максимум корисних речовин.

Зелений борщ має дуже багато шанувальників. Головним інгредієнтом цього смачного і наваристого супу з є щавель, який надає характерну кислинку у смаку. Але зимою щавель не росте, тому треба потурбуватись про це влітку і зробити заготовку. Це зовсім не важко і не займає багато часу. Дізнайтесь, як заготовити щавель на зиму як свіжий. Рецепт дуже простий, швидкий, без стерилізації.

Необхідні інгредієнти:

  • щавель – 1 кг;
  • вода – 1 л;
  • сіль – 30 гр;
  • столовий оцет – 100 мл.

Спосіб приготування:

Перебираємо щавель та викидаємо зіпсовані листочки, які не підійдуть для засолювання. Зрізаємо стебло, складаємо щавель у велику миску і заливаємо водою. Ретельно промиваємо зелень, зливаємо брудну воду і промиваємо ще раз. Дуже важливо змити пил та залишки землі з листя, щоб вони не потрапили до банок.

Щавель в банках на зиму: рецепт заготовки за 5 хвилин без стерилізації

Підготовлюємо тару для консервації. Для цього скляні банки ретельно промиваємо гарячою водою, потім ставимо в духовку догори дном на деко і прогріваємо до 120 градусів. Кришки окремо кип’ятимо в каструлі з чистою водою.

Щавель в банках на зиму: рецепт заготовки за 5 хвилин без стерилізації

Промитий щавель дрібно нарізаємо і щільно складаємо в стерилізовані банки. У каструлю наливажмо воду і розчиняємо в ній сіль, додаємо столовий оцет і добре перемішуємо. Цим розсолом заливаємо банки до верху і одразу закатуємо чистими кришками.

Щавель в банках на зиму: рецепт заготовки за 5 хвилин без стерилізації

Важливе правило – маринад, яким заливаємо щавель не можна нагрівати. За рахунок того, що зелень не піддається термічній обробці, зберігається яскравий натуральний зелений колір та природний свіжий смак.

Закочені банки залишаємо на видному місці на 1-2 доби, після чого прибираємо в темне прохолодне місце для зберігання. Тепер свіжий щавель на зиму готовий і можна радувати всю сім’ю смачним зеленим борщем хоч всю зиму.