Від якої смакоти імам знепритомнів? Чудова страва “Імам байилди”: запечені баклажани з овочевою начинкою

Ця чудова страва прийшла до нас з країн Балканського регіону. А там вона була відома ще з часів Османської імперії. "Імам байилди" у перекладі на українську мову означає "імам знепритомнів".

Готувати цю страву не складно, а дуже цікаво. Уявіть себе на кухні Султана Сулеймана і ви одразу відчуєте атмосферу та смаки Величного століття.

Отже, до справи!

Інгредієнти

  • Баклажани 5 шт
  • Томати 3 шт
  • Цибуля ріпчаста 2 шт
  • Перець солодкий 2 шт
  • Часник 7-8 зубчиків
  • Петрушка 1 пучок
  • Оливкова олія
  • Цукор 1 чайна ложка
  • Сіль, мелений перець, паприка згідно з вашими смаками

Готуємо

Візьміть невеликі за розміром, але стиглі баклажани. Почистить їх смужками, як на фото. Зелену частину видалить ножем, але саму плодоніжку залиште.

Томати у верхній їх частині надріжте хрест на хрест та залийте їх кип’ятком. Залиште так на кілька хвилин для того, щоб можна було легко очистити плоди від шкірки.

У нагріту пательню налийте оливкову олію, додайте трохи теплої води та покладіть туди баклажани. Смажте їх на середньому вогні з усіх боків поки вони не стануть м’яким. Також можна баклажани запекти у духовці. Але для цього треба плоди ретельно змазати олією і тоді вже запекти.

Поки баклажани смажаться приготуйте для них начинку.

Очищені від шкурки томати наріжте дрібно, а залишки соку з них зберіть. Сік нам знадобиться для заливки баклажанів.

Очищену та порізану тонкими напівкільцями цибулю покладіть у пательню з оливковою олією та смажте до м’якості.

Часник розчавите та дрібно поріжте й відправте до цибулі.

Через півтори хвилини додайте у пательню дрібно порізаний солодкий перець. Змішайте та продовжуйте готувати на повільному вогні.

Як перець пом’якшає, додайте томати, сіль, перець мелений, паприку й тушкуйте до тих пір, поки не випарується волога з пательні й суміш стане доволі густою. Додайте дрібно порізану петрушку.

Імам
Імам байилди

Обсмажені баклажани перекладіть на паперові рушники та, промокуючи кожен плід рушником, видаліть зайву олію.

Тепер баклажани перекладіть у форму для запікання та розріжте вздовж кожен баклажан ножем, а потім розріз за допомогою ложки  перетворіть на кишеню.

Важливий момент. Перед тим як кишені будемо наповнювати начинкою їх треба обов’язково присипати невеликою кількістю спочатку цукру, а потім присолити.

Далі в ці кишені розподіляйте начинку.

У розігріту до 200 градусів духовку поставте баклажани, попередньо залив їх соком, який утворився від томатів. Якщо томати не дали достатньої кількості соку, то можна розчинити 1 столову ложку томатної пасти в 0.5 стакана теплої води.

Імам байилди

Запікайте баклажани приблизно 20 хвилин.

Цю страву можна вживати як самостійну, так і подавати у поєднанні з м’ясом.

Популярне

Схожі статті

Пишна і ніжна сирна запіканка як у дитячому садку: дуже вдалий рецепт без борошна, манки і соди

Сирна запіканка за цим рецептом виходить пухкою, ніжною і нереально смачною як у дитячому садку. Приготувати таку запіканку дуже просто, рецепт не потребує зайвих зусиль.

Весільні сукні зірок, заради яких варто вийти заміж: наречені Тіна Кароль, Настя Каменських, Аліна Гросу

Тіна Кароль, Настя Каменських та Аліна Гросу у день власного весілля виглядали неперевершено. Всі ці співачки обрали для себе дорогі і вишукані весільні сукні.

Ця намазка “Дай краба” залітає під “100 грам” тільки так. Смачно навіть просто з хлібом – є один секрет

Дізнайтеся, як легко та просто приготувати найсмачнішу намазку з крабових паличок. Ця ніжна закуска стане справжнім хітом на вашому святковому столі.