Осіння консервація. ТОП-9 рецептів заготовок на зиму: від огірків і помідорів до компотів, повидла і тушонки

Осіння консервація потребує ретельності, тому пані та панянки відкривають старі довідники, де розписані покроково перевірені роками надійні рецепти, та шукають нові в інтернеті.

Початок вересня — це особливий час. Саме тепер господині займаються приготуванням консервів з різноманітних продуктів. Взимку, коли свіжі овочі та фрукти зазвичай дорожчають, консервовані будуть дуже доречними. Якщо ви вже тут — отже, встигли налаштуватися на консервування, тому ми пропонуємо найкращі варіанти збереження врожаю.

Засолювання

Серед методів консервування займає перше місце і є найпростішим та найпопулярнішим. Консервуючими інгредієнтами при цьому виступають лише сіль та молочна кислота. Засолити можна помідори, капусту, огірки, кабачки, моркву, цибулю, навіть невеликі зрілі кавуни вагою до 2 кг.

Розглянемо холодний та гарячий способи засолювання:

  • У першому випадку підійдуть різноманітні ємності — не лише скляні банки, а й відра та бочки. Щоправда, червоні помідори при засолюванні втрачають пружність, і їх краще поскладати в банки. Залиті розсолом овочі протягом кількох днів бродять (помідори — 10 днів, огірки — 4, кабачки — 5-7, морква — 4-5,  кавуни — 2-3). Потім ємності закривають герметично або поліпропіленовими кришками і виносять в холодне місце.
  • Для гарячого засолювання добре вимиті помідори заливають розсолом високої температури, витримують в ньому нетривалий час, тоді рідину зливають і знову нагрівають. Цю процедуру повторюють кілька разів.
Консервовані смажені помідори з часником
Осіння консервація: ТОП-9 рецептів заготовок на зиму

Для помідорів беруть 1 кг солі на 10 л води, для огірків, кабачків, патисонів та кавунів — по 600-700 грам на ту ж кількість рідини. В тару додають листя чорної смородини, зелень, часник, кріп та хрін (корінь). Для огірків маса зелені не повинна перевищувати 6% маси овочів, при засолюванні кабачків можна взяти зелені навіть вдвічі більше.

Зверніть увагу! Продукти слід ретельно мити, використовувати чисту тару, дотримуватися гігієнічних правил.

Соління риби

Застосовують сухий та вологий способи, вибір залежить від виду риби. Час засолювання залежить від її розмірів: чим дрібніша — тим швидше приготується. Більшу рибу обов’язково очищають від тельбухів.

При вологому способі тушки оселедців занурюють в маринад, при сухому посипають сіллю всю поверхню рибини. На 2 кг риби беруть по 6 столових ложок солі. При засолюванні в тузлуку (сухим способом з наступним витримуванням під гнотом, при цьому виділяється сік) риба придатна для їжі протягом 10 -15 днів.

Маринування

Для цього беруть свіжі неушкоджені дозрілі продукти. Їх промивають, а цвітну капусту, патисони, квасолю ще й кип’ятять чи бланшують, з буряка та моркви знімають шкірку. Складають нерозрізаними в банки та заливають маринадом, який готують з лимонної кислоти, солі, цукру, оцту, олії. До кожного продукту додають прянощі (часник та кріп — для огірків, перець-горошок — для помідорів, а коріандр та куркуму до моркви).

Маринована цвітна капуста на зиму
Осіння консервація: ТОП-9 рецептів заготовок на зиму

Приготування варення та повидла

Якщо ви хочете взимку посмакувати ожиною, малиною, сливами, яблуками, грушами чи агрусом — варто приготувати варення. Ось кілька порад, які допоможуть зробити все правильно:

  1. Варіть фрукти в широкій та низькій нержавіючій каструлі (чи мисці), так волога випарується швидше, а смак збережеться.
  2. Плоди обирайте стиглі, але ті, що вже пустили сік, не підійдуть. При варінні вони втратять форму і виглядатимуть неестетично. Можете залишити їх для повидла.
  3. Краще брати плоди одного розміру — щоб рівномірно просякли сиропом.
  4. Під час одного приготування варіть не більш ніж 3 кг ягід чи фруктів.
  5. Не переварюйте, щоб не втратились корисні речовини.
  6. Знімайте піну шумівкою, помішуйте дерев’яною лопаточкою.
  7. Заливайте готове варення в сухі банки, щоб не з’являлася пліснява (просушити можна в духовці).
Яблучно-сливове повидло
Осіння консервація: ТОП-9 рецептів заготовок на зиму

Для приготування повидла фрукти очищають від шкірок, перетирають через сито, перемелюють чи подрібнюють в блендері, довго уварюють, поки маса не стане досить щільною. Правильно зварене повидло не розтікається на тарілці. Якщо не хочете готувати з цукром — продукт обов’язково треба простерилізувати вже в банках. До надто солодкого повидла додають трохи лимонної кислоти.

Приготування домашньої томатної пасти

З томатної пасти готують смачні соуси, її додають до різних страв. Продукт можна досить просто законсервувати власноруч.

Для приготування томатної пасти знадобляться стиглі та м’ясисті помідори, цибуля, сіль, цукор та спеції. З плодів перш за все знімають шкірку, нарізають їх шматочками, тушкують, згодом додають цибулю. Потім подрібнюють блендером, до пюре додають спеції, цукор та сіль, і варять протягом 2 годин, доки не загусне.

Пасту розливають в простерилізовані банки та закривають стерильними кришками. Для зберігання підходить темне місце за кімнатної температури.

Кабачковий кетчуп з томатною пастою
Осіння консервація: ТОП-9 рецептів заготовок на зиму

Консервування компотів

Смачні, ароматні фрукти можна зберегти для зимового споживання також і в компотах. Це зовсім не складно. При найпростішому способі консервування компотів ягоди можна навіть не проварювати, лише залити окропом з цукром та негайно герметично закрити. Банки слід закутати, щоб ягоди встигли віддати свій смак та аромат, настоятися.

Інший спосіб приготування компотів на зиму передбачає стерилізацію. Підготовлені фрукти (очищені, бланшовані, без шкірки та серединок) заливають в банках киплячим сиропом та стерилізують протягом 20 хв.

Щоб отримати прозорий компот, беруть фрукти, які не віддають свій колір — поєднують зелений виноград з яблуками, ренклод з абрикосами.

Важливо! Якщо ви полюбляєте консервовані компоти з вишень, зверніть увагу на те, що їх можна зберігати не довше, ніж 2 роки, якщо з ягід не вибиралися кісточки — з часом в них утворюється отруйна синильна кислота.

Консервування м’яса в домашніх умовах

Домашні консерви з м’яса дешевші, смачніші і часто якісніші, ніж магазинні. Щоб законсервувати м’ясо в домашніх умовах, беруть лише якісні та свіжі продукти. Їх тушкують шматочками або варять з сіллю та спеціями: лавровим листом, чорним та духмяним перцем.

Гуляш з тушонки по рецепту екс-судді МастерШеф Тетяни Литвинової
Осіння консервація: ТОП-9 рецептів заготовок на зиму

Щоб консервоване м’ясо було безпечним, чітко дотримуйтеся вибраного рецепту та технології консервування. Розфасовуйте тушковане чи варене м’ясо відразу після приготування в ретельно стерилізовані банки, стерилізуйте при високій температурі протягом вказаного в рецепті часу, після герметизації обов’язково перевіряйте всі банки. Негерметичну банку помітно при зануренні у воду — з-під кришки піднімаються бульбашки.

Увага! Навесні та влітку регулярно перевіряйте стан м’ясних консервів, їх цілісність (1-3 рази на тиждень). Здуті кришки, помутніння, бульбашки — ознаки наявності збудника ботулізму, і такі консерви в жодному випадку не можна вживати в їжу. Спорова форма збудника надзвичайно стійка, тому при консервуванні м’яса часто надають перевагу методу автоклавування при високому тиску та температурі 120 градусів.

Сушіння спецій

Якщо ви власноруч вирощуєте пряні трави – кріп, базилік, майоран, м’яту та мелісу, кореневу та листову петрушку, селеру, імбир та інші рослини, то можете також зберегти їх для використання взимку. Зелень, насіння та корені сушать, консервують, заморожують. Правильне сушіння спецій зберігає корисні властивості спецій, їх аромат.

Щоб просушити спеції, розкладіть їх на чистому папері чи тканині (на полиці чи в повітрі на натягнутому полотні), підвісьте зв’язані пучки в чистому приміщенні або надворі в затінку. Можна скористатися звичайною духовкою, не закриваючи її дверку, або спеціальною сушкою.

Осіння консервація. ТОП-9 рецептів заготовок на зиму
Осіння консервація. ТОП-9 рецептів заготовок на зиму

Різні духмяні трави слід сушити окремо, щоб не змішувалися запахи. Коли вся волога випарується, негайно розкладіть їх в скляні банки.

Консервування солодощів

Корисні та смачні цукати готують з різних ягід, фруктів та навіть овочів. На відміну від варення, продукт варять недовго. Спершу готують сироп, перший раз ягоди не проварюють, а просто витримують у ньому, доки температура знизиться до кімнатної. Потім проварюють двічі, даючи повністю остигнути. Після цього цукати просушують в духовці протягом 3-5 годин. Готовність перевіряють при натисканні — сік не повинен виділятися. Стерилізація не потрібна, зберігають в сухому місці.

Сподіваємося, наші поради стануть вам в нагоді. Нехай осіння консервація забезпечить вас смачними та корисними продуктами взимку.

Популярне

Схожі статті

Беру курку та помідори і готую геніальний салат: оригінальний рецепт з доступних продуктів на свято

Приготуйте цю страву один раз і ви будете робити її постійно. З найпростіших продуктів виходить оригінальний салат, який з легкістю стане зіркою святкового столу.

Злата Огнєвіч зробила огляд на купе потягу Дніпро-Хелм: в Укразалізниці як в п’ятизірковому готелі (ФОТО)

Відома українська співачка Злата Огнєвіч на своїй Інстаграм-сторінці розповіла, як подорожувала на потязі міжнародного сполучення. Зірка показала купе та провела огляд.

Найкрасивіша дружина українського шоу-бізнесу: кохана Діми Комарова одягла кофтинку з прозорої тканини

Дружина телеведучого-мандрівника Дмитра Комарова Олександра Кучеренко вразила публіку виходом у розкішному вбранні. Недарма у 2016 році дівчина отримала титул "Міс Україна".