Якої категорію пенсіонерів у березні 2022 року не торкнеться індексація виплат

Не індексуватимуть пенсії тим пенсіонерам, які не підпадають до списку.

Більшість простих пенсіонерів цікавить як і коли буде відбуватися індексація пенсій. На яку суму збільшаться пенсії для кожної категорії пенсіонерів в Україні. Це злободенне питання для кожного звичайного пенсіонера. Кожен пенсіонер сумлінно та вчасно оплачує комунальні послуги. Йому також необхідно купувати медикаменти та звичайно продукти. А ще є багато різних потреб, які потрібно оплачувати із пенсії.

І для більшості пенсіонерів пенсія – це єдиний засіб для існування. Є, звичайно, частина пенсіонерів у нашій країні, яким трохи надають допомогу діти, а іноді навіть і онуки. Проте, таких дуже мало. І тому пенсіонеру треба розраховувати лише на свою пенсію. Тому звичайні пенсіонери з нетерпінням очікують на індексацію пенсій і хочуть знати коли та на скільки пенсія у них збільшиться.

Однак потрібно розрізняти якусь категорію пенсіонерів проіндексувати пенсії в Україні.

Як відомо, у березні 2022 року в нашій країні пройде індексація виплат для багатьох пенсіонерів.
Підвищать пенсії, також пенсіонерам, які працюють.

Але деякі категорії пенсіонерів індексація не торкнеться, — констатує Мінсоцполітики.
Індексація робиться для компенсації різницю між виплатами та інфляцією. Вона була у 2021 році близько 10%. З закону щороку індексація пенсій виробляється шляхом збільшення показника середньої зарплати.

Міністерство соціальної політики в Україні розрахувало коефіцієнт, за яким перераховуватимуть пенсію у березні 2022 року. Він дорівнює 14%.

Яким категоріям пенсіонерів проіндексують пенсію

Кому підвищать пенсію?

З 01.03.2022 року пенсії проіндексують для:

військовослужбовців – у середньому збільшать на 700 гривень;
для пенсіонерів зі страховими пенсіями, призначеними до 2019 року, в середньому пенсія підвищиться на 500 гривень, але не менш ніж на 100 гривень.

Також проіндексують мінімальну пенсію для осіб з інвалідністю, які її отримали внаслідок катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції та інші пенсії, які призначили ліквідаторам аварії. У середньому, підвищення буде на 400 гривень.

Проіндексують у березні 2022 року, а також пенсії, пов’язані з віком пенсіонера. Вони будуть підвищені:

пенсіонерам, яким виповнилось 75-80 років, на 456 гривень;
пенсіонерам віком 80+, на 570 гривень.

Кого не торкнеться індексація

Не індексуватимуть пенсії тим пенсіонерам, які не підпадають до перерахованого вище списку. Але пенсіонери, які не потрапили під індексацію у березні 2022 року, мають знати, що їм щомісяця доплачуватимуть 135 гривень.

Для інформації: зросте і соціальна пенсія, яку призначають, якщо пенсіонерові не вистачає стажу. Він підніметься до 2100 гривень.
За повного страхового стажу та права на пенсію за інвалідністю виплата зросте з 2200 до 2300 грн.