Найпопулярніший гурт 90-их “Аква Віта”: чому в дуету виник конфлікт із продюсером Олександром Бригинцем

У 90-их роках популярність гурту "Аква Віта" можна порівняти з "Ласковим маєм". На жаль, казка дуже швидко закінчилася, а учасники дуету пішли різними дорогами по життю.

Ігор Балан мешкав у Кіровограді (нині Кропивницький). Уперше він спробував подати заявку на фестиваль “Червона рута” у 1993 році, але тоді не пройшов. За 2 роки знайшов партнерку Ірину Філатову, придумав назву “Аква Віта” і разом вони влаштували на конкурсі справжній фурор.

Яскрава, але коротка історія гурту Аква Віта

На 19-річних артистів звернув увагу продюсер Олександр Бригинець, який очолював “Територію А”. Ігор з Іриною залюбки підписали контракт. Насправді ж потрапили в кабалу. Збирали цілі зали та стадіони, але їм стабільно виплачували за кожен концерт по 100 доларів.

Вони ще мешкали на студії звукозапису, а їх уже впізнавали на вулиці й просили автографи. Країною прокотилася справжня акваманія. Концерти давали щодня, а то й по 2-3 рази на день. Писати нову музику було просто ніколи через постійне виснаження.

Яскрава, але коротка історія гурту Аква Віта

У 1998 році Балану запропонував співпрацю Юрій Нікітін, але Ігор не міг зрадити свого продюсера. Та коли звернувся до Бригинця з проханням підвищити зарплату, почув, що він сплатив його борги за перший альбом і цього досить. Тож у березні 1999-го артисти пішли від продюсера. А за пів року хіт-парад на телебаченні закрили, оскільки на ICTV змінився власник.

На жаль, після цього дует випустив лише один спільний кліп “Облака”, а далі все розвалилося. Балан почав робити аранжування для інших артистів, а Філатова започаткувала сольний проєкт Phila, який за пів року заглух. Співачка встигла записати лише 5 пісень. Ірина подалася в стюардеси, а згодом вийшла заміж в Ірані. Ігор вирішив відродити “Аква Віту” й знайшов заміну партнерці, але на концертах глядачі сканували: “Фі-ла-то-ва!”

Надалі Ірина пробувала повернутися на сцену через “Голос країни”, але не розвернула жодне крісло. Подалася на “Х Фактор”, але вибула ще в тренувальному таборі. Ігор теж ходив на “Х Фактор”, та не вразив суддів. За 20 років гурт розгубив усіх своїх прихильників.