Як Олександр Масляков на простому студентському КВН зробив собі мільярд і стільки років годує тисячі гумористів

За майже шістдесят років існування КВН змінювалися команди, правила і особливості шоу, але не його головні особи: навряд чи хтось сперечатиметься, що «брендом» КВН володіє не хто інший, як Олександр Масляков.

Саме при його шефствованіі ця гумористична програма стала фаворитом глядачів і вибудувала настільки ефективну систему, що конкуренцію вдається витримати навіть зараз. Крім того, «Клуб Веселих і кмітливих» став не тільки творчим проектом для душі, а й повноцінним бізнесом, що приносить Маслякова і сім’ї мільйони доларів.

Олександр Масляков

Чому мова йде саме про колі Маслякова, якщо за створенням шоу варто величезна кількість людей? Справа в тому, що поступово з добровільною і молодіжної ініціативи КВН перетворився як авторитарну систему, де саме головний ведучий програми став центральною особистістю. Спочатку Олександр Васильович заснував телекомпанію «АМіК», продовжуючи при цьому вести програму, а пізніше придбав всі права на її трансляцію.

Перші випуски КВН

З тих пір КВН потрапляє на екрани тільки через Маслякова, а це значить, що всі рішення всередині структури приймає саме він – як одноосібний власник і «особа» програми для оточуючих.

КВН люілі все

А грошові обороти всередині КВНу вражаючі: платять і команди, і командам. Спочатку для участь на одному з рівні ліг доводиться викласти кілька десятків тисяч рублів – в регіональній дешевше, центральна дорожче. Частина цих грошей йде на оренду залу, покриття витрат організації, але відсоток йде в Москву. У телевізійній лізі точних сум вже немає – але з гонорару команди віддають не менш 15%.

КВН

Хороші суми приносять гастролі: з залу в 700-1000 чоловік легко заробити близько 20 тисяч доларів, і вся ця сума йде в руки «АМіК». Уже через них виплачується зарплата з виступ членам команд, але вони рідко отримують більше 5 тисяч доларів на всіх учасників. Іноді «премію» видають найяскравішою команді, як би мотивуючи інших викладатися сильніше.

Олександр Масляков

Ще КВНщики заробляють на корпоративах: можна за один вечір нажитися від 30 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тільки ось певну частину все одно доведеться перерахувати «бренду». З корпоративів Москва просить до 40%, хоча ніяк з командою, за ідеєю, не перетинається. Інша справа, що «боржникам» дуже легко перекрити доступ до офіційних виступів або зовсім виключити з числа КВН, так що капітани погоджуються навіть на такі умови.

Олександр Масляков з сином

Зрештою, знаходяться сміливці, які відмовляються від протекторату Маслякова – але мало кому з них вдалося вижити у вільному плаванні і з конкуренцією у вигляді «просуваються» колишніх колег. Найуспішнішими за підсумком відходу з КВН виявилися хлопці, надалі заснували «Comedy Club», «Уральські пельмені», «Прожекторперісхілтон» і інші свої гумористичні програми. Але вражаюче більшість розпадається через безліч проблем і тиску, та й попит на «нетелевізійні» команди куди нижче.

Прожекторперісхілтон

Конкуренти Маслякова, зрозуміло, не до душі – особливо перспективні. У випадку з «Comedy Club» Олександр Васильович навіть готовий був піти на серйозні поступки, аби хлопці не заснували свій стенд-ап, незалежний від нього, але утримати їх при собі не вдалося. І хоча до цих пір кращі рейтинги «Comedy Club» майже в два рази нижче звичайних випусків КВН, втрачені суми серйозно нервують начальство давнішої структури.

Камеді клаб

Подумавши над таким станом речей, Масляков знайшов хитрий вихід – штрафувати команди, якщо вони співпрацюють з іншими телекомпаніями чи організаторами, а для вихідних придумали «відпрацювання». Мовляв, так і час передумати є, і вийде «виплатити» подяку рідному КВН, який стільки років дбав і формував популярність майбутнього самостійного клубу!

Олексанр Масляков

Якщо підрахувати приблизно ці суми, то за підсумком можна перейти на рахунок мільйонів доларів – адже команд величезна кількість, і тільки в телевізійній лізі з її чверти-фіналами і півфіналами набереться на 2-3 мільйони. Ще стільки ж виходить з усіх «брендових» моментів, більш широкої регіональної ліги і додаткових джерел доходу команд. Окрема графа – численні спонсори і бажаючі помістити рекламу, а ще відрахування самого «Первого канала». Результат – 10-15 мільйонів в середньому, при ажіотажі навколо глядацьких улюбленців.


Безумовно, велика частина всіх цих грошей правда йде на потреби системи і її розвиток, але такий лад вже давно викликає багато запитань як зсередини, так і з боку. Без участі в централізованому КВН більшості команд ніколи б не вдалося досягнути справжнього успіху – проте, для цього мільйонам доларів зовсім не обов’язково «проходити» через руки Маслякова-старшого і молодшого. Хоча їх самих такий порядок, природно, не може не влаштовувати.