Скільки реально дітей було у Хюррем Султан і скільки з них від Сулеймана: історична правда про Роксолану

Надпопулярний турецький серіал не лише змусив мільйони глядачів по всьому світу щотижня уважно вдивлятись в телеекрани, а й пробудив справжній інтерес до світової історії

Турецький серіал про Османську імперію, ключовою сюжетною лінією якого виявилось кохання Султана Сулеймана та української наложниці, свого часу захопив увагу мільйонів глядачів у всьому світі. Хоча сценаристи стрічки позиціювали її як історично-художню та навіть не претендували на наукову правдивість, серіал таки пробудив інтерес до світової історії.

Так, народжена в Україні Хюррем Султан стала засновницею жіночого султанату, тому й стала особливо резонансною персоною у всесвітній історії. Роксолані присвячені десятки повістей, історій та фільмів, а особливо популярним став турецький серіал “Величне століття”. Розповідаємо, скільки насправді було дітей в дружини Сулеймана та чи збігається історична правда зі світом кіно.

Скільки насправді було дітей у Хюррем Султан

В Османській імперії спадкоємці для султанів мали особливе значення. У випадку смерті правителя та відсутності його прямого наступника, в імперії безсумнівно зароджувались міжусобні війни за владу та велич. Саме тому для кожного монарха було не просто чоловічим обов’язком, а державною необхідністю залишити після себе надійного спадкоємця.

Хасекі Хюррем Султан швидко підкорила серце Султана Сулеймана, стала його законною дружиною та народила йому шістьох дітей – п’ятеро синів і донька. Українка, яка пізніше стала володаркою гарему, завжди відрізнялась своєю хитрістю та мудрістю, тому й докладала максимум зусиль, аби спадкоємцем Сулеймана став саме її син.

Скільки Хюррем Султан мала дітей від Сулеймана

Старший син Сулеймана Шехзаде Мехмед відрізнявся особливим розумом і здібностями. Саме на нього робили всі ставки, проте юнак захворів на віспу й не зміг впоратись з недугом. Наступною дитиною стала дівчинка Міхрімах, до якої Роксолана спершу ставилась холодно, адже жінок, які народили доньок, в гаремі привілеями не балували. Втім, пізніше за велінням Сулеймана Хюррем приділила дитині більше уваги та материнського тепла.

Третій син Хюррем Султан Абдулла народився дуже слабким, тому помер ще в дитинстві. Саме з цих причин хлопчика навіть не показали в турецькому серіалі. Четвертим сином Хюррем і Сулеймана став Селім – хлопець з важким характером і пристрастю до жінок та розваг, попри всі сумніви оточення, став наступним правителем Османської імперії.

Всі діти Хюррем Султан

П’ята дитина, син Баязид, народився майже одразу після Селіма, тому й усе своє життя намагався привернути до себе увагу, за що натикався на критику рідних. Попри старання хлопця, батько не побачив у ньому спадкоємця.

Наймолодший син Хюррем і Сулеймана, Джихангір, з дитинства страждав на важке захворювання – у хлопчика ріс горб на спині, який заважав йому фізично розвиватись. Останній рік свого життя Джихангір провів на опіумі.