Могли дозволити собі цілий острів: скільки заробляла Хюррем та інші наложниці султана Сулеймана в його гаремі

У "Величному столітті" не показали, що наложницям в гаремі султана Сулеймана виплачувалась зарплата. За неї вони могли купувати собі прикраси чи допомагати родичам.

Серіал “Величне століття” розповідає про побут і життя наложниць султана Сулеймана Величного, який правив Османською імперією. На одній з них падишах одружився попри всі традиції своєї культури. Нею стала неперевершена Хюррем Султан, яка добилася високого статусу в гаремі та була під міцним крилом коханого чоловіка.

Після виходу серіалу на екрани шанувальники по всьому світу почали цікавитись тим, як насправді жили наложниці султана Сулеймана. Не все, що показано у проєкті, відповідає дійсності. Десь сценаристи прибрехали, а про щось навпаки, промовчали.

Наприклад, у серіалі “Величне століття” не було сказано про те, що кохані жінки правителя отримували гроші. При цьому розмір своєрідної заробітної плати наложниць був дуже непоганим.

Скільки заробляла Хюррем та інші наложниці султана Сулеймана в його гаремі

Коли дівчина потрапляла до гарему, їй відразу ж починали виплачувати платню. А у свята дарували подарунки. Якщо протягом 9 років султан не звернув увагу на наложницю і не був близький до неї, дівчині давали свободу. Не кидали напризволяще, а знаходили їй чоловіка, давали будинок і придане. Хоча були й ті, хто не хотів покидати палац. Вони продовжували служити у палаці.

Найбільше отримували наложниці, яким пощастило народити шехзаде спадкоємців. Хюррем народила п’ятьох синів і доньку, тому її зарплата становила 2000 акче щодня, тобто приблизно 6 тисяч доларів на день за сучасними мірками. Якби Хюррем дожила до того часу, коли Селім зійшов на престол, її зарплата була б удвічі більшою.

Скільки заробляла Хюррем та інші наложниці султана Сулеймана в його гаремі

На такі гроші цілком можна дозволити собі невеликий острів. Втім, більшість із обраниць падишаха грошей на дурниці не витрачали. Натомість вони будували мечеті або робили щедрі пожертвування з благодійною метою.

Тим часом красуні, які просто жили в гаремі, подібними статками похвалитися не могли. На хальвет із султаном дівчата із найнижчим статусом не допускалися. Мінімальна зарплата таких наложниць становила 6 акче на день, за сучасними мірками, це близько 18 доларів.