Не українська красуня: як насправді виглядала Хюррем Султан з “Величного століття” в реальному житті

Існує декілька версій походження Хюррем Султан, про які ми вам розповімо, а також відомо, що її образ у "Величному столітті" не відповідає справжній зовнішності Роксолани.

Хасекі Хюррем Султан сьогодні може називатися однією з найзнаменитіших жінок у всьому світі. Єдина законна дружина Сулеймана, мати падишаха Селіма Другого – вона була грозою гарему та предметом заздрості. Але виявляється, далеко не всі знають, ким саме була за національністю велика пані та як вона виглядала.

Як насправді виглядала Хюррем Султан з Величного століття в реальному житті

Справжнє ім’я Хюррем – Анастасія Гаврилівна Лісовська, в Європі стала відома як Роксолана. Народилася близько 1502 або 1505 року. У 1515-1520 роках потрапила в татарський полон, привезена в гарем як подарунок. З привілейованої наложниці вона стала дружиною султана Сулеймана і заснувала епоху жіночого султанату. Хюррем була однією з найвпливовіших жінок в історії імперії Османа.

Сьогодні існує безліч версій, які пояснюють, де саме народилася султанша. Одне з припущень – Хюррем була дочкою лорда Британії, але це найменше схоже на правду. Після знахідки листування Роксолани та короля Польщі Зигмунда з’явилась версія, що вона була його племінницею.

Як насправді виглядала Хюррем Султан з Величного століття в реальному житті

Одна з найпоширеніших версій свідчить, що Хюррем була дочкою православного священника. І цю ж версію було показано і в серіалі. Роксолану називали російською рабинею. Більше того, в перший день життя в гаремі вона розмовляла саме російською мовою. Але це лише версія, яка не має жодного підтвердження. Колискові своїм дітям вона співала українською мовою. Насправді Анастасія Лісовська – дочка священика з України. І про це свідчить той факт, що у 2019 році на вимогу Українського посольства на табличку поряд із усипальницею Хюррем було внесено певні зміни.

У “Величному столітті” роль Хюррем Султан зіграла Мер’єм Узерлі. Багато жінок стали фарбувати волосся в рудий колір, носити декольтовані наряди і великі прикраси. Але сучасники бачили Хюррем зовсім не такою.

Як насправді виглядала Хюррем Султан з Величного століття в реальному житті

За історичними свідченнями Роксолана була маленького зросту, близько 150 см, повненька, з глибоко посадженими очима, тонкими губами та світлими бровами. У неї був дуже великий ніс і вона поступалася за красою Махідевран Султан.