Про що прибрехали у “Величному столітті”: знайомство Хюррем і Сулеймана, зради Ібрагіма-паши Хатідже та інше

Турецький історичний серіал "Величне століття" про життя часів Османської імперії містить багато неточностей та кіноляпів, які вводять глядачів в оману.

В сюжеті “Величного століття” були сцени, які в реальному житті в палаці султана Сулеймана ніколи б не відбулися. Найперше, що кидається до уваги – Хюррем майже одразу після полону потрапляє в палац султана і ледь не в перші дні свого перебування в гаремі відправляється в його покої. Насправді щоб удостоїтися честі бути покликаною на хальвет, потрібно було пройти багаторічне “навчання” в гаремі, тому шлях серіальної Хюррем до серця падишаха і влади занадто стрімкий в порівнянні з реальною історією.

Також історичні дані свідчать про те, що Роксолана потрапила в гарем до Сулеймана тоді, коли він був тільки спадкоємцем престолу, будучи сином султана Селіма І. В його руки влада перейшла у 26 років, а якщо навіть припустити, що Хюррем опинилась в гаремі одразу після сходження Сулеймана на престол, з екранною картинкою це не сходиться, тому що актор, який грає головного героя, виглядає досить зрілим чоловіком.

Факти з серіалу Величне століття, які не відповідають реальній історії

Ще одна суттєва неточність – це те, що Хюррем власноруч посилала дівчат на хальвет до коханого, а ще на початку серіалу боролася з цією традицією і намагалася одна захопити всю увагу султана. Це пов’язано зі зміною сценариста – два перших сезони сценарій писала одна людина, а в третьому сезоні вже інша.

Цікавий момент з прощенням зрад. Однією з найбільш гордих представниць Османської династії була Хатідже Султан – сестра падишаха. Вона неодноразово підкреслювала, що не потерпить зневажливого до себе ставлення і дала зрозуміти своєму чоловіку Ібрагіму-паши, що у нього ніколи не буде гарему з коханками, інакше вона одразу розлучиться з ним і не пробачить зраду.

Факти з серіалу Величне століття, які не відповідають реальній історії

Але вже в третьому сезоні Хатідже пробачила чоловіка-зрадника, який не просто повів оком в сторону іншої жінки, а народив дитину на стороні.