Пенсій в Україні більше не буде: влада радить збирати собі кошти самостійно – чого чекати пенсіонерам

В Україні демографічна криза, через яку можуть скасувати пенсії. Експерти пояснити, що чекає на пенсіонерів та на людей, які потребують фінансової соціальної підтримки.

Заступниця соціальної політики України Дар’я Марчак нещодавно зробила гучне замовлення на телеканалі “Еспресо”, зазначивши, що пенсій більше не буде. Через демографічні проблеми в країні, у державі не буде фізично коштів на пенсії, тим паче на високі. Тому вона радить залишаться на робочих місцях якомога довше та працювати, бо забезпечити пенсіонерів повністю держава буде не в змозі.

Марчак додала, що через війну наша країна має дуже негативні показники народжуваності та робочих людей. Зараз відсоток пенсіонерів складає цілих 18% з населення країни. Народжуваність падає, у наслідку нація старіє.

Україна має нерівномірне співвідношення між людьми, які працюють та пенсіонерами, що є однією з причин проблем у виплатах. У міністерстві також зазначають, якщо людина прагне отримувати більшу пенсію, треба довше залишатися активним працівником.

Експерти розповіли, що пенсії в Україні скасовуються
Експерти розповіли, що пенсії в Україні скасовуються

Держава планує впровадити базову соціальну допомогу, яка буде для малозабезпечених родин та для тих, в кого недостатньо років стажу (люди, які не матимуть права на пенсію при досягненні пенсійного віку). Але цей проєкт має об’єднати декілька видів допомоги в один – соціальні виплати. Це стосується не лише людей, які не мають права на пенсію, а й малозабезпечених сімей, матері-одиночки, дітям, яким батьки не сплачують аліменти, переселенців.

Проте, соціальна виплата має бути індивідуальної, тобто держава пропонує рахувати дохід родини, її потреби та різницю сплачувати за людей. Розмір базової величини для сім’ї визначається на рівні 100% від такої величини для першого члена сім’ї та 70% – для кожного наступного члена сім’ї. 100% можуть отримати діти з інвалідністю 1 та 2 групи, діти до 6 років, діти з інвалідністю.

Експерти розповіли, що пенсії в Україні скасовуються
Експерти розповіли, що пенсії в Україні скасовуються

Мінсоцполітики на 2025 рік запропонували суму для виплат у розмірі 4000 грн.

Ті люди, які не будуть мати права на пенсію мають концепцію виплат у відсотках від 60% до 100%, залежно від кількості стажу. Менше 10 років стажу – 60% він мінімальних потреб може покрити держава, від 10 до 20 років – 70%, від 20 до 30 – 80%, понад 30 років – 100%.

Експерти зазначають, що проєкти несуть дуже багато підводних каменів, які можуть призвести у певної кількості людей до того, що вони взагалі можуть залишитись без виплат.

Популярне

Схожі статті

Додайте це до борошна і оладки вийдуть пухкі, смачні і ароматні. Рецепт пишного тіста на кефірі

Швидкі, м'які та пухкі – ці оладки з яблуками виходять ідеальними! Спробуйте приготувати оладки за цим рецептом і вони стануть вашими улюбленими.

Які вони непостійні! Санта Дімопулос, MamaRika, Анна Трінчер, Алла Кудлай змінили колір волосся на рожевий

Жінки обожнюють змінювати імідж. Їх приваблюють не лише нові луки, але й зовнішні перевтілення. Навіть із кольором волосся експериментують. Тож можемо побачити, як пасують зіркам рожеві відтінки.

Можу їсти цей пиріг з варенням хоть щодня! Рецепт простіший за шарлотку, а смак в рази кращий

Пиріг з варенням за цим рецептом виходить ніжним, м'яким і буквально тане у роті. Готується він дуже швидко, просто і з доступних та бюджетних продуктів.