Михайлів день 2023: коли буде свято Архистратига Михаїла у цьому році, традиції та страви на святковий стіл

День Архангела Михаїла має декілька назв – Собор Архистратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних або ще Михайлів день. Коли він випадає у 2023 році?

Собор Архистратига Михаїла – це одне з найважливіших свят у православній церкві. Він присвячений одному з найвищих ангелів, який є головним захисником християнства і всіх віруючих.

Коли буде День Архистратига Михаїла у 2023 році

Раніше цей день випадав на 21 листопада, однак дата свята змінилася через новий церковний календар – новоюліанський, на який ПЦУ перейшла з 1 вересня 2023 року. Так, День Архистратига Михаїла переноситься на 8 листопада.

У цей день в храмах служать особливі служби, присвячені Архангелу Михаїлу. Віряни моляться йому про захист від ворогів, про здоров’я і про допомогу в різних життєвих ситуаціях.

Народна назва свята – Михайлів день. Традиційно на нього прийнято готувати особливі страви, відвідувати кладовища, щоб пом’янути померлих родичів і друзів.

Ось деякі традиції, пов’язані з Днем Архангела Михаїла:

  • В цю дату прийнято одягатися у нове вбрання.
  • На столі повинні бути присутні м’ясні страви, такі як ковбаси, м’ясний рулет, холодець.
  • Також прийнято в цей день готувати пиріжки з капустою, картоплею або м’ясом.
  • Увечері на вулицях запалюють вогнища, щоб відлякати нечисту силу.
Михайлів день 2023: коли буде свято Архистратига Михаїла у цьому році

Різниця між юліанським та григоріанським календарями

Відомо, що існують два основних календаря, які використовуються в різних християнських конфесіях: юліанський та григоріанський.

Юліанський календар був введений Юлієм Цезарем у 45 році до нашої ери і широко використовувався в християнському світі до 16 століття. Однак він має деякі неточності щодо ключових подій, що призвело до його зміни у новоюліанський календар.

Григоріанський календар був запропонований Папою Григорієм XIII в 1582 році, його ввели для виправлення неточностей юліанського календаря. За ним жила уся Західна церква, тобто католицька церква.

Михайлів день 2023: коли буде свято Архистратига Михаїла у цьому році

В результаті, різниця між цими двома календарями призводить до того, що свято Собора Архистратига Михаїла святкують в різні дати.