Коли Хелловін 2023: походження свята, традиції, ідеї дитячих костюмів та як вирізати гарбуз для декору

Для України Хелловін – відносно нове свято, але його залюбки святкують як дорослі, так і діти. Одна хвилина розповідає, коли святкується Хелловін 2023, як прикрасити будинок та ще багато іншого.

Хелловін: історія

Коротко кажучи, Хелловін існує понад 2000 років, започаткували його на територіях сучасних Англії та Шотландії. Хелловін по-англійськи походить від словосполучень All Hallow’s Eve, що перекладається як день всіх святих. Вважалось, що саме в цей день душі померлих виходили з-під землі, саме тому люди вдягались якомога страшніше, щоб відігнати від себе злих духів. З тієї ж причини прикрашали будинки. Також дата святкування збігалась з кінцем збору врожаю і вшануванням померлих родичів. Тож Хелловін – це сплетіння багатьох культур, народів та традицій.

Свято має багато звичаїв: деякі з них дійшли до нашого часу, а деякі зазнали змін. Наприклад, люди й надалі продовжують перевдягатись, як було на початку, хоч і не завжди в моторошні костюми. А от традиція запалювати у будинку вогні, залишилась частково. Сьогодні заведено вирізати у гарбузі смішну гримасу та ставити всередину свічку.

Цей атрибут свята має свою історію. Сама традиція запалювати свічки у гарбузі пішла з Ірландії. А от легенда говорить, що був собі такий жадібний фермер Джек, який зумів обманути самого диявола, за що його було покарано та закрито дорогу як до пекла, так і до раю. З того часу він ходить з ліхтарем з гарбуза в пошуках свого місця заспокоєння.

Коли святкується Хелловін? Щороку в ніч з 31 жовтня на 1 листопада діти в США, Канаді та більшості країн Європи переодягнуться у свої костюми і підуть збирати солодощі. Попри те, що свято не є державним, воно не менш популярне ніж Різдво. Але є країни, у яких його не просто не святкують, а він під забороною. Так, наприклад, Хелловін в росії заборонений. Чому? Свято засуджується російською православною церквою, “бо для них воно чуже та пропагує цінності, що суперечать православній релігії”.

Хелловін: правила свята

Сьогоднішній Хелловін – це веселе свято для всієї родини. Матусі переодягають своїх дітлахів у чудернацькі костюми, а інколи й цілими родинами ходять від одного будинку до іншого з фразою “Гаманець або життя”. Раніше цей ритуал був свого роду відкупом від злих духів. До нашого часу ця традиція змінилась і дітей зазвичай пригощають солодощами.

Хелловін: традиції та правила святкування

Як прикрасити будинок на Хелловін 2023

На Хелловін символи свята асоціюються з містикою та чимось лячним. Традиційними кольорами вважаються помаранчевий та чорний. Перший символізує врожай, другий смерть.

Найпопулярніші серед них:

  • гарбузи
  • павуки та павутиння
  • привиди, скелети та черепи
  • кажани, чорні коти
  • атрибути відьом: мітла, капелюх
  • опудала
Як прикрасити будинок на Хелловін 2023 своїми руками

Декор на Хелловін 2023

Щоб прикрасити оселю для святкування, не обов’язково витрачати багато грошей. Так, можна придбати готові прикраси, але, погодьтесь, є якийсь шарм в аксесуарах, зроблених своїми руками.

Вам можуть знадобитись:

  • кольоровий папір, ножиці та клей
  • фетр та голка з ниткою
  • марля або бинт
  • червона фарба
  • тканина

Взагалі, використовувати можна все, що підійде: на що вистачить вашої фантазії та натхнення. Ми пропонуємо кілька варіантів, які ви можете повторити зі своїми дітьми.

Ідеї поробок на Хелловін 2023

Пропонуємо вашій увазі кілька простих варіантів, які ви зможете повторити вдома разом з дітьми.

Як прикрасити будинок на Хелловін 2023

Свічник-мумія

Вам знадобиться: бинт, іграшкові очі, двосторонній скотч і скляний свічник. Замість останнього можна використати будь-яку невелику скляну тару.

Отже, починаємо:

  1. Клеїмо на свічник шматочок скотчу, щоб закріпити кінець бинта.
  2. Туго намотуємо кілька шарів бинта, періодично провертаючи моток. Схоже на те, як бинтують рани. Це потрібно для того, щоб бинт не ковзав.
  3. Достатньо 4-6 шарів, кінець бинта фіксуємо двостороннім скотчем.
  4. Наостанок клеїмо очі.

Якщо у вас є восковий олівець червоного кольору, ви можете додати трохи “крові”. Розігрійте олівець та покрапайте на ваш свічник або пройдіться по верхньому краю.

Ідеї поробок на Хелловін 2023

Привиди з серветок

Нам знадобляться серветки, ватні диски, нитка та чорний фломастер.

Інструкція до поробки:

  1. На центр серветки кладемо ватний диск.
  2. Згортаємо його, формуючи бутон та затягуємо ниткою.
  3. На отриманому шарі малюємо обличчя.

Отримані прикраси можна об’єднати в гірлянду, або як топер для смаколиків. А якщо замість серветок використати тканину розміром приблизно 20*20 й поєднати їх волосінню чи ниткою, то ваша привидо-гірлянда радуватиме ще не один рік.

Паперові гарбузики

Це класика, хто з нас не вирізав в дитинстві сніжинки? Тут той самий принцип, складаємо папір, малюємо фігурку та вирізаємо ножицями.

Декор на Хелловін 2023

Цей варіант можна використати для прикраси соломинок для напоїв.

Майстер-клас на Хелловін – як вирізати гарбуз

Для цього аксесуару краще обрати круглі сорти гарбузів, середнього і великого розмірів. Це не правило, скоріше порада.

Ліхтар Джека: як вирізати гарбуз на Хелловін

Отже, покрокова інструкція:

  1. Беремо наш гарбуз, миємо та ретельно витираємо.
  2. Зрізаємо верхівку, для цього навколо хвостика малюємо рівнобедрений (наскільки це можливо) багатокутник. Ніж тримаємо під кутом, носик направляючи в бік центру гарбуза. Це важливо, інакше ваша кришка буде провалюватись. Щоб зробити її трошки легше, з внутрішньої сторони можна зрізати невеликий шар.
  3. Вибираємо ложкою з середини насіння та волокна. Чим краще ви очистите гарбуз, тим довше він простоїть.
  4. Після всіх підготовчих процедур можемо переходити до створення обличчя. Спочатку малюємо його контрастним кольором: рот, очі, ніс, а далі обережно великим ножем вирізаємо отвори. Робіть це обережно, щоб не поранитись.
  5. Якщо у вас залишився слід від ескізу, його можна змити проточною водою, або засобом для зняття лаку.
  6. Підберіть свічку за розміром вашого гарбуза та помістіть всередину.

Хелловін: ідеї дитячих костюмів

Раніше мамам доводилось робити костюми власноруч: шити або “ліпити” з підручних матеріалів. Сьогодні можна купити майже будь-який, але костюми зроблені власноруч можуть бути не менш привабливими.

Дитячі костюми на Хелловін

Для костюма Пірата можна використати повсякденний одяг та додати трохи аксесуарів: капелюх чи бандана, пов’язка на око та зброя, а щоб додати трохи брутальності, можна домалювати вуса фарбами для аквагриму. Для костюма дівчинки можна використовувати більше аксесуарів, накладні коси, обручі та заколки для волосся. Головне – пам’ятайте, дитині повинно бути комфортно та весело.

Фільми жахів на Хелловін

Для любителів екстриму та гострих відчуттів представляємо добірку спеціально на Хелловін – фільми жахів:

  • Джуманджі
  • Геловін Г’юбі
  • Гаманець або життя
  • Оселя зла
  • Астрал
  • Воно
  • Дзеркала
  • Мати
  • Пункт призначення
  • Вони
  • Відьма
  • Пила
  • Сяйво

Ну і куди ж без смаколиків, на Хелловін 2023 страви зазвичай готують не складні. Це повсякденні смаколики, але стилізовані під тему свята: пісочне печиво у вигляді пальців з нігтем з мигдалю, сосиска в тісті-мумія або яскраві кексики. Напої можна приготувати з ягід: лохина надасть вашому напою магічного блакитного кольору, а з гарбуза можна приготувати яскравий помаранчевий компот.

Страшно смачні страви на Хелловін

Свято жахіть та солодощів прийде до нас вже за тиждень. Тепер ви знаєте все про Хелловін: походження свята, традиції, що дійшли до нас та ідеї, як цікаво прикрасити оселю.