Притчі Ісуса: Притча про великий банкеті і притчі про підрахунок вартості

Ісус каже до них серйозно подумати про ціну, пов'язаної з проходженням за Ним.

Притча про великий банкет

Уривок: від Луки 14: 16-24.
Аудиторія: Гості на званій вечері фарисея.
Контекст: У відповідь на притчу про почесне місце хтось відповів: “Благословен той, хто їстиме на бенкеті в Царстві Божому”.
Ключовий вірш: “Кажу вам, ніхто із запрошених не надіслав покуштує моєї гостини” (Луки 14:24).

Розповівши притчу про почесне місце, чоловік відповідає тостом за тих, хто досить благословенний, щоб поїсти на святі Царства Божого. Начебто він повністю втратив суть слів Христа. Отже, Ісус розповідає притчу складніше.

Чоловік влаштовував банкет і запросив багато гостей. Коли він послав своїх слуг зібрати людей, які обіцяли приїхати, вони вибачилися, чому вони не можуть прийти. Коли господар почув, що гості зірвали його захід, він послав свого слугу, щоб запросити тих, хто знаходиться внизу соціальної драбини: бідних, кульгавих, сліпих.

Ісус намагався сказати їм, що Він був тут, щоб зібрати їх для святкування Бога, але вони відмовляли Йому. Замість них Він збирався заповнити царство людьми, до яких фарисеї не відносилися.

Стародавня фортеця. Ізраїль

Притчі про підрахунок вартості

Уривок: від Луки 14: 28-33
Аудиторія: великий натовп
Контекст: люди розмовляють з натовпом, що слідувала за Ним.
Ключовий вірш: “Припустимо, хтось із вас хоче побудувати вежу. Чи не могли б ви спочатку сісти та оцінити вартість, щоб побачити, чи вистачить у вас грошей на її будівництво? ” (Луки 14:28)

Здавалося, що Ісус ніколи не цікавився залученням натовпу заради неї самої. Він знав, що люди тягнуться до Нього через Його чудес і популярності. Він завжди кидав виклик їх мотивами. Тут Лука говорить нам, що Ісус випадково повертається до натовпу, яка слідує за Ним, і починає говорити про ціну учнівства.

Він каже їм: “Уявіть, що ви хочете побудувати вежу. Хіба ви не вважаєте за вартість, перш ніж почати, щоб вам не довелося відмовлятися від проєкту на півдорозі? Або подумайте про короля, який збирається піти на війну. Подумайте про розмір своєї армії, і якщо він знає, що не може перемогти, хіба він не збирається укласти угоду?”

Він каже їм серйозно подумати про ціну, пов’язаної з проходженням за Ним.

Схожі статті

Домашні рогалики з густим повидлом готую за рецептом із маминого записника: таких в магазині не купити

Ароматні та смачні рогалики з повидлом приготувати зовсім нескладно, головне — це знайти правильний рецепт, про який ми сьогодні вам розповімо.

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.