Дитина їсть свої комашки – чому так буває і що робити батькам

Багато мам, спостерігаючи за своїми дітьми, часто стають свідками поїдання ними козявок з носа. Одні батьки починають карати дитину, навіть шльопати його за цю непривабливу дію, але нічого вдіяти не можуть. Діти починають усамітнюватися в затишні куточки, і там потихеньку вдаватися до забороненим виколупуванням з носа. Чи варто панікувати, помітивши подібне за своєю дитиною або зробити вигляд, що в цьому немає нічого поганого?

Ні те, ні інше поведінку батьків не принесе бажаного результату.

Давайте розберемося, в чому причини поїдання дітьми комашок і як відучити малюка від цього.

Причини незвичайного поведінки дітей

Не тільки батьків, а й лікарів цікавило питання поїдання дітьми кузьки. У чому криється причина такої поведінки дитини?

 ""

  • Деякі категорії медиків схилялися до версії, що дитина інтуїтивно намагається зміцнити свою імунну систему. Адже засохла носова слиз не що інше, як скупчення лейкоцитів.
  • Інші пояснюють це природною потребою дитини пізнати світ.
  • Можливо, це спосіб зайняти дозвілля в очікуванні чогось або когось.
  • Найбільш правдоподібний висновок: очистити ніс від того, що заважає вільно дихати.
  • А психологи продовжують наполягати на тому, що часте колупання в носі і поїдання комашок є ознакою сильного нервового напруження дитини.

Ідея поїдання кузьок виникає у дитини як би сама собою, ніс очищається, а куди подіти яке витягується з нього вміст?

Найближче знаходиться рот, так чи варто шукати хустку або бігти до раковини і змивати водою руки. Діти не схильні заморочуватися проблемами, і завжди знаходять найпростіший вихід з положення.

 ""

Надалі, це входить в звичку і стає потребою.

Чи можуть батьки вплинути на процес?

Батьки, помітивши за дитиною поїдання комашок обов’язково повинні пояснити йому, що так робити негарно і неестетично.

Але, зовсім не факт, що дитина перестане це робити і забуде свою звичку. Мамам і татам потрібно набратися терпіння, продовжувати роз’яснювальну роботу, не варто шльопати або висміювати дитину. Це може розвинути в ньому комплекс неповноцінності і знизити самооцінку.

Переважна більшість дітей дошкільного віку самі починають розуміти, що комашки є відходами життєдіяльності людини, як наприклад кал або сеча. Таке порівняння викликає в них огиду до виколупуванням з носа, і вони перестають робити це.

 ""

Якщо всі вмовляння батьків не матимуть позитивного результату, то можна звернутися за допомогою до дитячого психолога. Він в доступній формі пояснить дитині всю непривабливість такої поведінки.

  1. Найчастіше психологи радять батькам розвивати моторику рук, щоб зміцнити нервову систему дитини і зайняти його цікавою справою. Можна купити дитині пластилін, і навчити його ліпити.
  2. Діти люблять малювати, так що можна захопити його роботою з пальчиковими фарбами.
  3. Дівчата люблять збирати на ниточку намиста, займіть їх складанням бус.

Дитина зайнятий «дрібним» ручною працею, менше згадує про колупання в носі.

Батьки частково самі винні в згубній звичці дитини: потрібно стежити за чистотою носових проходів дитини. Привчайте його з самого раннього дитинства користуватися носовичком, який повинен знаходитися постійно у нього в кишеньці. Йому не доведеться шукати, куди подіти комашки, після очищення носа.

На думку педіатрів, шкоди від поїдання комашок для дитячого організму немає.

Але, виховання дитини націлене на його нормальне спілкування з оточуючими. Якщо вчасно не пояснити дитині, що він надходить некрасиво, що людям неприємно дивитися на ці його дії, дитина буде соромитися показувати свої звички на людях. З віком він сам все зрозуміє.

 ""

Чи не застосовуйте до дитини насильство у вигляді ляпасів або ляпасів, які можуть привести до розладу незміцнілої дитячої психіки і розвитку комплексів неповноцінності.

Доктор Комаровський сказав:

Якщо у вашої дитини систематично утворюються комашки, то це означає, що ваша дитина систематично дихає сухим і теплим повітрям – це, власне, і призводить до засихання слизу

Значить, проблема не у малюка, а батьки роблять щось не так!

 

Схожі статті

Його вже печуть усі мої подруги. Мій ходовий пиріг з буряка: весь секрет у тісті – воно як пух м’яке

М'який, вологий, майже як торт – саме таким виходить шоколадний пиріг за цим рецептом. Ніхто не здогадається, з чого він готується, адже в основі тіста є нестандартний інгредієнт.

Неймовірно соковита рулька в рукаві: взяла свинину, часник і спеції. Домашня ковбаса тепер на другому місці

Свиняча рулька чудово доповнить ваш арсенал рецептів. Запікається ця смакота в рукаві з часником і улюбленими спеціями, а виходить мега соковитою та апетитною.

Святковий салат “Сукня нареченої”: в радянських столових він був найдорожчим. Нереальна смакота по-простому

Святковий салат "Сукня нареченої" закохає в себе з першого шматочка. Він простий у приготуванні, недорогий в плані інгредієнтів, але дуже смачний і підійде для будь-якого застілля.