Згідно з дослідженням, вживання фісташок може сприяти зниженню ваги

Регулярне вживання фісташок може привести до втрати ваги, а також може допомогти в контролі артеріального тиску

Горіхи, як відомо, не тільки калорійні, але і багаті поживними речовинами. Вони багаті білком, поживними мікроелементами і клітковиною, а також містять мало насичених жирних кислот. Таким чином, вони складають частину здорового режиму харчування.

Попередні дослідження показали, що регулярне вживання горіхів пов’язано зі зниженням імовірності набору ваги в зрілому віці і зниженням індексу маси тіла (ІМТ). Горіхи можуть витіснити інші продукти в раціоні і, таким чином, сприяти більш здоровому режиму харчування.

У фісташках найбільше лютеїну, бета-каротину, фітостерінів, калію, вітаміну К і гамма-токоферолу в порівнянні з іншими горіхами. Тільки кілька попередніх досліджень вивчали вплив фісташок на масу тіла і дієтичне харчування. І тільки одне з цих досліджень проводилося в контексті заходів по зниженню ваги, спеціально націлених на пацієнтів з надмірною вагою і ожирінням.

Нове дослідження користі фісташок

Метою цього дослідження, проведеного Шеріл Л. Рок з Каліфорнійського університету, Сан-Дієго, Каліфорнія, США, і її колег, було вивчення впливу вживання фісташок горіхів на дорослих з надмірною вагою/ ожирінням. У цьому рандомізованому дослідженні взяли участь 100 дорослих людей з надмірною вагою/ ожирінням, які не страждають на діабет. Вони були включені в 4-місячну групу поведінкових втручань по зниженню ваги (контрольна) або їм також прописали 42 г фісташок/ день (група фісташок).

Результатами були зміни маси тіла, кардіометаболічних факторів і дієтичного харчування. Основні результати дослідження включають: відсоткова зміна ваги було однаковою в двох групах (-5,1 [0,5]% в контрольній групі і -4,9 [0,6]% в групі фісташок, а індекс маси тіла (ІМТ) і окружність талії були зменшені в обох групах).

Група фісташок (але не контрольна група) продемонструвала значне зниження як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску. Концентрації альфа-каротину, бета-каротину і лютеїну в плазмі крові значно збільшилися в групі фісташок.

Фісташки сприяють зниженню ваги

Вживання фісташок було пов’язано зі збільшенням споживання харчових волокон і зниженням споживання солодощів. Регулярне споживання фісташок було пов’язано з порівняльним ступенем втрати ваги і аналогічним скороченням ІМТ і окружності талії у чоловіків і жінок з надмірною вагою/ ожирінням в порівнянні з контрольною групою, а також зі сприятливими змінами в раціоні харчування в контексті поведінкових втручань по зниженню ваги.

«Фісташки – це багатий поживними речовинами деревний горіх, який може сприяти здоровому режиму харчування і зниженню ваги в контексті дієти з обмеженням калорій при поведінковому втручанні, а також може принести додаткову користь для здоров’я, таку як зниження систолічного і діастолічного кров’яного тиску» , – написали автори.

«Крім того, регулярне вживання фісташок пов’язане з здоровими змінами в раціоні харчування та виборі продуктів, включаючи збільшення кількості харчових волокон, зниження споживання солодощів і більш сприятливе співвідношення полі- та мононенасичених жирних кислот до насичених жирних кислот», – додали вони.

користь фісташок
користь фісташок

Схожі статті

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.

Стакан борошна і 1 яйце: щоранку роблю такі ліниві пиріжки чоловіку з собою на роботу. Розходяться на ура

Такі ліниві пиріжки ідеально підійдуть для сніданку, чи перекусу. Готуються вони дуже швидко з доступних продуктів. Начинку для таких пиріжків ви можете міняти за власним смаком.

Тітка з села навчила готувати кров’янку без кишки. Спробувала і закохалася в рецепт: таке є лише в Україні

Якщо ви ще не готували кров'янку без кишки, рекомендуємо спробувати! Такий рецепт точно сподобається, адже не поступитися класичному варіанту.