Дієта при грудному вигодовуванні: чи потрібно себе обмежувати?

Чи варто дотримуватися жорсткої дієти під час грудного вигодовування? Або давати всього по трохи? Розбираємося далі.

Правильне харчування при грудному вигодовуванні – це в першу чергу питання здорового глузду. Найголовніше – різноманітне харчування: їсти фрукти, овочі і цільнозернові продукти. Також переконайтеся, що ви п’єте достатньо.

Вплив на травлення дитини

Існує безліч міфів про харчові продукти і їх нібито шкідливий вплив на травлення немовлят. Можливо, вам сказали, що коліки у вашого малюка викликані дієтою. Ця теза, однак, не підтверджується ніякими науковими даними.

Ви стримуєтеся від вживання певних продуктів в якості запобіжного заходу? Майте на увазі, що, на думку фахівців, малюки добре справляються з раціоном матері, як і під час вагітності. Наша порада: пробуйте всі продукти в помірних кількостях і подивіться, чи не відреагує ваша дитина на будь-який з них сильніше.

Щоденне харчування

Обов’язково включайте в своє щоденне меню якомога більше таких продуктів:

  • хороша доза овочів;
  • мінімум два фрукта (не бійтеся варіювати);
  • бобові;
  • картопля і хліб;
  • горіхи на перекус (жменю в день);
  • різні джерела білка (риба, бобові, м’ясо, яйця і рослинний білок);
  • півтора літра води – в цей обсяг входить споживання молока.

Також насолоджуйтеся перевагами трав’яних чаїв. Пажитник і розторопша – це трави, які стимулюють вироблення молока. Але будьте обережні з лікарським використанням рослин, так як вони також можуть уповільнити лактацію. Це, наприклад, випадок з шавлією.

Продукти, які слід обмежити або яких слід уникати

Обмежте або уникайте наступних продуктів під час годування грудьми:

Риба. Обмежте споживання риби до одного або двох разів на тиждень. Оскільки риба може містити ртуть, краще уникати риби, спійманої в забруднених водах.

Кава, чай, кола і шоколадне молоко: надлишок кофеїну, теїну і теоброміну може викликати роздратування у дітей і порушити їх сон.

Енергетичні напої не рекомендуються матерям Вищою радою охорони здоров’я.

Алкоголь потрапляє в організм немовлят з грудним молоком і має згубні наслідки для їх здоров’я і розвитку. Регулярне вживання може викликати у дитини затримку психомоторного розвитку і знизити вироблення молока.

Куріння – ні в якому разі! Нікотин та інші токсичні речовини передаються немовлятам через повітря і грудне молоко. Споживання тютюну також негативно позначається на лактації. Також уникайте курящих навколо вас.

Якщо ви приймаєте будь-які ліки, зверніться за порадою до лікаря або фармацевта.

Дієта при грудному вигодовуванні

Ви щойно народили? В цьому випадку ви, можливо, захочете відновити свою фігуру до вагітності. Але будьте обережні, щоб не схуднути дуже швидко! Поступова втрата ваги з поступовим зменшенням споживання калорій не вплине на кількість або якість грудного молока. З іншого боку, суворі дієти сприяють потрапляння великої кількості токсинів (наприклад, діоксинів) в ваше молоко. Крім того, це серйозне обмеження калорій також буде турбувати вашу дитину, яка може не набрати достатньої ваги.

Грудне вигодовування
Грудне вигодовування

Популярне

Схожі статті

Ідеальна маринована цибуля без оцту. Навіть у вінегрет додаю: тепер за тиждень легко літрова банка “улітає”

Багато хто не любить запаху свіжої цибулі, тому уникає її додавання в салат. Натомість є чудовий вихід отримати вітамінізований заряд без неприємного аромату. Треба цибулю замаринувати.

Ці пірамідки підкорюють кожного. Домашні змагаються за те, що залишилося: пельмені в незвичайному виконанні

Пельмені знайомі всім нам, це дуже проста і звичайна страва. Але що, якщо додати в неї трохи креативу? Сьогодні ми підготували рецепт пельменів «Пірамідок», які підкорять усіх з першої спроби.

Злата Огнєвіч відкинула гламурне життя та заспівала для українських захисників: “Звідки беруться квіти?”

Злата Огнєвіч поділилася фото з виступу, який провела разом з Олександром Лозовським для військових. Співачка розповіла про те, як пройшла зустріч з нашими захисниками.