Дієта при мігрені: продукти які викликають головний і біль і які зменшують її

Відомо, що деякі продукти викликають або заспокоюють мігрень. Ось деякі з них, які можуть запобігти і зменшити симптоми, або ж погіршити їх.

Можливо, ви вже знайомі з головним болем, який виникає при вживанні морозива. Однак зв’язок між дієтою і мігренню може бути більш підступним. Слід пам’ятати, що це питання залишається вельми спірним в науковому співтоваристві і що механізми, пов’язані з виникненням мігрені, залишаються частиною таємниці. Наприклад, реакція на їжу не обов’язково повинна бути негайною і залежить від людини.

Якщо ви страждаєте на цю патологію і сумніваєтеся в можливий зв’язок між їжею і мігренню, ми рекомендуємо вам вести дієтичний щоденник. Складіть список того, що ви їсте, і будь-які пов’язані з цим симптоми, щоб визначити винуватця.

Дієта, що сприяє болісній мігрені

Що стосується дієти, їжа з високим вмістом жиру або м’яса часто розглядаються як тригери. Алкоголь – єдиний продукт, щодо якої більшість людей, які страждають на мігрень, згодні. У той час як біле вино зазвичай переноситься добре, червоне вино і пиво є добре відомими тригерами. Газовані напої з аспартамом впливають на настрій і викликають головні болі. Крім цього, до списку продуктів, які можуть викликати головний біль відносимо:

  • їжу багату глютеном при непереносимості;
  • шоколад;
  • сир, особливо витримані сири;
  • копчену рибу і солоне м’ясо;
  • помідори, кислі фрукти (лимон, апельсин тощо) або свіжі фрукти, що містять сполуки, відповідальні за вивільнення гістаміну (банан, малина, апельсин, виноград або навіть слива);
  • ферментовані продукти (квашена капуста, кефір, хліб на заквасці тощо);
  • глутамат натрію (підсилювач смаку) в консервах, заморожених обідах і стравах азіатської кухні (соєвий соус тощо);
  • сушені фрукти, такі як волоські горіхи або фундук, антистресові компоненти яких можуть мати побічні ефекти, що викликають головний біль.

Профілактичні продукти від мігрені

На жаль, «дієти від мігрені» як такої не існує. Однак деякі рекомендації можуть вплинути на виникнення судом. Особливо рекомендується дотримуватися здорової і збалансованої дієти і стежити за кривою ваги, щоб уникнути зайвої ваги. Крім того, вживання свіжих і домашніх продуктів може обмежити ризик впливу консервантів, штучних ароматизаторів або дріжджів, які можуть викликати мігрень. Асоціація хворих мігренню рекомендує:

  • робити кілька невеликих прийомів їжі протягом дня замість трьох великих прийомів їжі для підтримки стабільного рівня цукру в крові і обмеження почуття голоду;
  • вживати велику кількість свіжих фруктів і овочів (морква, цвітна капуста, цукіні тощо) і домашню заправка для салату (масло, білий оцет тощо);
  • їсти насіння (гарбуз, кунжут, соняшник);
  • включити до раціону м’ясо в відміряних кількостях (баранина, свіжа яловичина, індичка, риба, курка, свинина або телятина).

Кава: хороша чи погана ідея?

Міцна кава часто рекомендується для зменшення мігрені. Крім того, багато безрецептурних ліків від мігрені в аптеці містять кофеїн. Однак ці засоби від мігрені викликають питання. Це тому, що кофеїн, що міститься в каві, чаї і газованих напоях, зневоднює. А зневоднення сприяє виникненню мігрені.

Занадто багато кави або навпаки його різке зменшення також може викликати головний біль. Через це сумнівно, чи дійсно кофеїн допомагає зменшити симптоми мігрені. Якщо ви регулярно вживаєте каву, дотримуйтеся максимальної дози 100 або навіть 200 мг на день.

мігрень
мігрень

Схожі статті

Стакан борошна і 1 яйце: щоранку роблю такі ліниві пиріжки чоловіку з собою на роботу. Розходяться на ура

Такі ліниві пиріжки ідеально підійдуть для сніданку, чи перекусу. Готуються вони дуже швидко з доступних продуктів. Начинку для таких пиріжків ви можете міняти за власним смаком.

Тітка з села навчила готувати кров’янку без кишки. Спробувала і закохалася в рецепт: таке є лише в Україні

Якщо ви ще не готували кров'янку без кишки, рекомендуємо спробувати! Такий рецепт точно сподобається, адже не поступитися класичному варіанту.

Чоловік інший маринад для м’яса не сприймає, готує лише так. Виходить супер ніжним: не залишається шматочка

Таке м'ясце завжди стане окрасою столу хоч у будні, хоч у свята. Головне – правильно замаринувати, а потім запекти. Ковбасу тепер можна взагалі не купувати, а робити натуральні бутерброди.