Ознаки нестачі вітамінів в організмі: на що варто звернути увагу

Функціонування нашого організму безпосередньо залежить від вітамінів і мінералів, тому їх нестача може викликати різні симптоми.

На які загальні ознаки і симптоми слід звертати увагу?

Залежно від мінералу або вітаміну недолік може проявлятися по-різному. Ось кілька прикладів.

Вітамін А: ви можете помітити погіршення нічного бачення або сухість волосся і шкіри.

Вітамін B1: недолік B1 (тіаміну) може привести до втрати ваги, втоми або короткочасної втрати пам’яті. Люди з крайніми недоліками схильні до ризику розвитку синдрому Верніке-Корсакова, який характеризується як запаленням головного мозку, так і станом психозу. Цей синдром особливо поширений у людей з алкогольною залежністю, оскільки алкоголь може порушити здатність засвоювати поживні речовини.

Вітамін B3: низький рівень B3 (ніацину) може привести до пелагрі, захворювання, пов’язаного з добре відомою комбінацією «3D» – дерматитом, деменцією і діареєю.

Вітамін B9: дефіцит B9 (фолієвої кислоти) пов’язаний з серйозними вродженими дефектами, проблемами зростання або анемією.

Вітамін B12: недолік B12 або кобаламіну може викликати анемію, нудоту або відсутність апетиту, а також блідість або жовтуватий колір обличчя.

Вітамін C: оскільки він необхідний для синтезу колагену, білка, який грає ключову роль в сполучній тканині, дефіцит вітаміну C може проявлятися кровоточивістю ясен.

Вітамін D: недостатнє споживання може призвести до остеопорозу або порушення росту кісток, оскільки вітамін D необхідний для засвоєння кальцію.

Кальцій: цей мінерал важливий для скорочення серцевої тканини; дефіцит може бути причиною судом і порушення серцевого ритму.

Залізо: оскільки залізо бере участь в циркуляції кисню, його дефіцит викликає блідість і відчуття холоду, оскільки тканини недостатньо насичуються киснем.

Чи є проблеми зі здоров’ям, які можуть вплинути на баланс поживних речовин?

Коли у людини розвивається дефіцит поживних речовин, це зазвичай відбувається через проблеми з абсорбцією, годуванням або травленням.

Порушення всмоктування означає, що організм не може отримувати поживні речовини через травний тракт і розподіляти їх в іншому місці. Це може бути пов’язано з тривалим прийомом антибіотиків, поганим станом стінок кишечника або менш поширеним захворюванням, званим синдромом короткої кишки. У людей з цим синдромом джерела поживних речовин перетравлюються протягом коротшого часу просто через недостатню кількість кишкової тканини, яка перешкоджає всмоктуванню всіх присутніх поживних речовин. Коли жир не засвоюється, колір стулу може пожовтіти, що також може бути ознакою дефіциту жиророзчинних вітамінів.

Виною тому може бути недолік певних ферментів для розщеплення джерел поживних речовин, наприклад, у людей з зовнішньосекреторною недостатністю підшлункової залози. З цим розладом травлення можна впоратися, приймаючи ферменти підшлункової залози під час їди.

брак вітамінів
брак вітамінів

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.