Чому після їжі ми хочемо спати і що з цим робити

Після хорошого і щільного прийому їжі так і хочеться лягти поспати якийсь час. Чому ж так відбувається і як цього уникнути.

Чому ми хочемо спати після того, як добре поїмо?

Це явище зачіпає велику кількість людей. Експерти досліджували цю тему, щоб спробувати знайти причини потреби сну після їжі. Перш за все, ви повинні знати, що ваше тіло докладає значних зусиль під час фази травлення. Ваше тіло повинно синтезувати поживні речовини з їжі, щоб перетворити їх в енергію.

Деякі вчені вважають, що бажання спати після їжі пояснюється посиленням кровотоку в кишечнику після початку травлення. Це означає, що кількість крові в цей час більш важливо для травної системи, і мозок тоді менше зрошується. Отже, ваше тіло вимагає сну.

Інші експерти пов’язують сонливість після їжі з тим, що шлунок повний. Згідно ними, коли відчувається голод, тіло посилає в мозок сигнали тривоги. Але як тільки їжа з’їдена і травлення почалося, виникає почуття втоми.

Цікавий момент: частина нервової системи, що відповідає за голод, ситість і харчування, – це гіпоталамус. Ця ж область також регулює наш циркадний ритм. Таким чином, існує чітке наукове пояснення того, чому ці два життєвих процесу так тісно пов’язані. Сонливість після їжі, регульована тією ж частиною мозку, є досить поширеною фізіологічною реакцією нашого тіла.

Як уникнути бажання спати?

Зупинимося на кілька хвилин на прийомах їжі, після яких найбільше проявляється сонливість після їжі. Коли ми їмо багато важкої їжі, переїдаємо.

Фахівці радять обмежити розмір тарілок і збалансувати прийом їжі, обмежувати надлишок алкоголю. Не забувайте запастися вітамінами, особливо взимку. Більш сміливим може допомогти подолати сонливість невелика активність після їди.

Чим повільніше ви жуєте, тим раніше ваше тіло починає процес травлення. Таким чином, шлунку буде менше роботи після їжі.

Для відновлення після їжі більш ніж рекомендується денний сон. Якщо, звичайно, у нас є така розкіш, як це зробити. Але будьте обережні, ми намагаємося трохи подрімати (максимум від 10 до 30 хвилин), щоб не перейти в фазу глибокого сну. В іншому випадку прокинутися буде складніше.

Бажання спати після їжі цілком нормальне
Бажання спати після їжі цілком нормальне

Популярне

Схожі статті

Стомилася від багаторічної самотності: 55-річна Надія Матвєєва знайшла щастя з молодим коханим, якому 35

Надія Матвєєва відома всім як ведуча телепрограм «Все буде добре», «Все буде смачно» та інших. Протягом багатьох років вона давала глядачам корисні поради. А що ж відбувається в її особистому житті?

Надя Дорофєєва не може стримати сліз, коли пригадує участь у “Шансі”: чим розчулила дівчина Кузьму Скрябіна

У кожного українського артиста є своя історія стосунків із Кузьмою Скрябіним. Не залишилася осторонь і Надя Дорофєєва, пригадавши, як співпрацювала з музикантом у шоу "Шанс".

“Артист ніколи не буде до цього готовий”: Катерина Кухар “прийняла естафету” від Шоптенко і отримала травму

Олена Шоптенко травмувала колінні зв'язки, тоді як Катерина Кухар розповіла про надрив м'язів. Обидві знаменитості поділилися, як почуваються після професійних травм.