Чи впливає повний місяць на наше здоров’я: що говорять дослідження

Існує безліч припущень з приводу зв'язку повного місяця і нашого здоров'я. Але чи правда це - з'ясовуємо далі.

Місяць зачаровував людей з незапам’ятних часів. Але чи може він вплинути на наше здоров’я? Щоб з’ясувати це, ми зібрали кілька досліджень, які вивчали цю тему.

Повний місяць і сон

Перше дослідження, опубліковане в 2013 році в журналі Current Biology, показало, що під час повного місяця, глибокий сон знизився на 30% і тривалість сну скоротилася на 20 хвилин. Друге дослідження, проведене в 2016 році, задіяло 5,800 дітей по всьому світу, де вивчався сон дітей під час повногоий місяцяь, що в цей період сон скоротився в середньому всього на 5 хвилин.

У 2017 році німецьке дослідження 1400 підлітків не виявило ніякого впливу Місяця на фізичну активність, якість сну і час, проведений в ліжку.

Місячні цикли і менструальні

Оскільки у жінок цикли, близькі до місячного циклу (28-29 днів), часто задають питання про зв’язок між місячним циклом і менструальним циклом. У 1986 році дослідження більше 800 жінок у віці від 16 до 25 років показало, що у 28% з них періоди припадають на молодий місяць. Зовсім недавно інше дослідження, проведене тільки з 74 жінками, за яким стежили протягом року, не виявив зв’язку між менструальним циклом і фазами Місяця.

Місячні цикли і здоров’я серцево-судинної системи

Інша робота розглядала серцево-судинну систему як функцію фаз місяця. У 2013 році американське дослідження вивчило успішність операцій на аорті в залежності від сезонів і циклів Місяця у 210 пацієнтів, в основному чоловіків. Ефекту сезону не було, але ймовірність смерті пацієнтів в повний місяць була трохи нижче, ніж в молодика. До того ж оперовані в повний місяць люди менше залишалися в лікарні.

У 2012 році в німецькому дослідженні були проаналізовані дані більш ніж 15 000 людей, які перенесли серцевий напад в період з 1985 по 2007 рік. В цілому не було виявлено зв’язку між фазами місяця і ризиком серцевого нападу.

Тому ми можемо підсумувати, що повний місяць не впливає на наше здоров’я, принаймні, дослідження поки це не довели.

Чи впливає повний місяць на наш організм