Велике споживання цукру може сприяти депресії: вчені

Хоча в невеликих кількостях цукор не є приводом для занепокоєння, більшість з нас просто їдять його занадто багато. А це загрожує наслідками.

Ми знаємо, що занадто багато цукру шкідливо для нашої талії і здоров’я серця, але тепер з’являється все більше свідчень того, що високий рівень споживання цукру також може мати негативний вплив на здоров’я мозку – від когнітивних функцій до психологічного благополуччя.

Цукор може викликати або сприяти депресії і тривозі

Якщо ви коли-небудь стикалися з падінням рівня цукру в крові, то ви знаєте, що раптові піки і падіння рівня цукру можуть викликати у вас такі симптоми, як дратівливість, перепади настрою, помутніння і втому.

Продукти, багаті цукром і вуглеводами, також можуть порушувати роботу нейротрансмітерів, які допомагають підтримувати стабільний настрій. Споживання цукру стимулює вивільнення нейромедіатора серотоніна, що підвищує настрій. За словами доктора Датіса Харразіана, експерта по функціональній медицині і автора книги «Чому не працює мій мозок?», постійна надмірна активація цих серотонінових шляхів може виснажити наші обмежені запаси нейромедіатора, що може сприяти розвитку симптомів депресії.

Хронічно високий рівень цукру в крові також пов’язаний із запаленням в головному мозку. І, як припускають деякі дослідження, нейрозапалення може бути однією з можливих причин депресії.

Дослідження, проведене вченими Університету Еморі медицини, показало, що люди, які дотримуються стандартної американської дієти з високим вмістом оброблених харчових продуктів, які зазвичай містять велику кількість насичених жирів, цукру і солі, мають підвищений ризик розвитку депресії в порівнянні з тими, хто їсть їжу з низьким вмістом цукру.

Це фактор ризику вікового когнітивного зниження і деменції.

Підтвердження досліджень

Все більше досліджень показують, що дієта з високим вмістом цукру може збільшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

Дослідження 2013 року показало, що інсулінорезистентність і рівень глюкози в крові, які є ознаками діабету, пов’язані з підвищеним ризиком розвитку нейродегенеративних розладів, таких як хвороба Альцгеймера. Дослідження «пропонує більше доказів того, що мозок є органом-мішенню для пошкодження через високий рівень цукру в крові», – розповів ендокринолог доктор Медхі Мунши.

Деякі дослідники навіть називають хворобу Альцгеймера «діабет 3-го типу», що передбачає, що дієта може відігравати певну роль в індивідуальному ризику розвитку цієї хвороби.

шкода цукру
шкода цукру

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.