Велике споживання фруктози може призвести до імпульсивної поведінки

Згідно з дослідженням, надмірне споживання фруктози з комерційними продуктами харчування може сприяти появі поведінкових розладів.

Фруктоза дуже поширена в природі і в харчовій промисловості, зокрема в формі кукурудзяного сиропу. У багатьох дослідженнях повідомляється, що надлишок цукру становить небезпеку для здоров’я через прямого впливу на вагу, підвищення триглицерідемії (рівень ліпідів в крові) і уремії (рівень сечовини в крові), а також завдає непрямий вплив на діабет 2 типу та деякі види раку. Нове дослідження на цей раз попереджає про несприятливу дію на психічне здоров’я.

Фруктоза впливає на психічне здоров’я

Дослідники з Університету Колорадо кажуть, що такі стани, як синдром дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ), біполярні розлади і навіть агресивна поведінка, можуть бути пов’язані зі споживанням цукру. Зокрема, дослідження підтримує гіпотезу про те, що фруктоза і сечова кислота (метаболіт фруктози) збільшують ризик поведінкових порушень. «Ми представляємо докази того, що фруктоза, знижуючи енергію в клітинах, викликає реакцію пошуку їжі, аналогічну тому, що відбувається, коли ми голодні», – говорить автор дослідження професор Річард Джонсон.

«Її споживання різко зросла в минулому столітті»

Якщо це твердження може здатися дивним, насправді пояснення дуже просте. Попередні дослідження показали, що видобуток їжі стимулює прийняття ризику, імпульсивність, прагнення до новизни, швидке прийняття рішень і агресію, тому що це реакція на виживання.

Але надмірна активація цього процесу через надмірне споживання фруктози може викликати імпульсивну поведінку, яка може варіюватися від СДУГ (розлад нервового розвитку, що характеризується поєднанням симптомів) до біполярного розладу (важке психічне захворювання, яке характеризується перебільшеним чергуванням періодів депресії і манії), або навіть агресії.

Надмірне споживання фруктози, яка присутня в рафінованому цукрі і кукурудзяному сиропі, може відігравати важливу роль в патогенезі пов’язаних поведінкових розладів. «Ми не звинувачуємо агресивну поведінку, пов’язане з цукром, але швидше відзначаємо, що він може бути однією з причин», – підкреслюють дослідники, які рекомендують провести подальші дослідження для подальшого вивчення ролі цукру і сечової кислоти.

Фруктоза – це один з факторів ризику

Однак у своєму висновку вчені хотіли б повторити, що «визначення фруктози як фактора ризику не скасовує важливості генетичних, сімейних, фізичних, емоційних і екологічних факторів, які формують психічне здоров’я.

фруктоза
Фруктоза

Схожі статті

Без довгого вимішування та яєць: житній хліб з хрусткою скоринкою і пористою серединкою. Забудьте про батон

Пористий житній хліб дуже просто спекти вдома. На смак ця випічка виходить смачною та оригінальною, а процес приготування принесе одне задоволення.

Чудесний рецепт “Стакан молока” дала мені 90-річна бабуся. Тісто – винятковий пух: готую круглий рік

Пиріг на молоці – дуже смачна і ароматна випічка, яка має повітряну і дуже ніжну структуру. З приготуванням такого справиться навіть дитина.

Беру звичайний фарш і булочку “Малятко”. Виходить така смакота, що не можемо відірватися: роблю побільше

Для приготування котлет вам не знадобиться хліб, адже його вдало замінить звичайна здобна булочка. Її солодкий смак чудово підкреслить м'ясну закуску.