Поширені міфи про вітаміни

Найпопулярніші міфи про вітаміни - все що потрібно знати, щоб залишатися здоровим.

Міф: прийом полівітамінів може заповнити погане харчування і запобігти хворобам.

Реальність: насправді вчені до цих пір не визначилися, чи ефективні полівітаміни. Деякі дослідження показують, що мультизасоби захищають від передчасної смерті. Інші показують, що вони не приносять ніякої користі. У будь-якому випадку, їжа в першу чергу – кращий рецепт необхідних поживних речовин. Харчові добавки призначені для доповнення дієти, а не для її заміни.

Міф: Всі добавки безпечні, тому що вони натуральні

Реальність: все, що може лікувати, також може бути шкідливим. Незважаючи на те, що поживні речовини надходять з природи, коли виробники переробляють їх в таблетки, вони стають неприродними. Більш того, природність не обов’язково означає безпеку або ефективність. Зрештою, миш’як є природною, але ефективною канцерогенною речовиною (що викликає рак), що робить його небезпечним для вживання.

Міф: не можна передозувати вітаміни

Реальність: якщо ви приймаєте вітаміни і мінерали під час посиленої дієти, що складається зі збагачених злаків і спортивних батончиків, ви можете перестаратися. Ви можете навіть пошкодити життєво важливі органи. Занадто багато вітаміну А може вплинути на вашу печінку і, у вагітних мам, може привести до вроджених дефектів у їхніх дітей; надлишок вітаміну B6 може викликати пошкодження нервів; а надто багато вітаміну С може перетворити знаменитий антиоксидант в прооксидант (який пошкоджує клітини тіла), не кажучи вже про діарею.

Міф: харчові добавки не взаємодіють з ліками

Реальність: деякі добавки, в тому числі вітамін К (який сприяє згортанню крові), цинк (який, на думку деяких людей, підвищує імунітет) і омега-3 (розріджують кров), можуть взаємодіяти з ліками, що відпускаються за рецептом і без рецепта, вони можуть як посилити, так і блокувати дію препаратів.

Міф: харчові добавки завжди добре поєднуються один з одним

Реальність: деякі добавки допомагають один одному, як і товариші по команді. Наприклад, вітамін С допомагає організму засвоювати залізо. Інші насправді працюють один проти одного. Наприклад, кальцій блокує абсорбцію заліза, а цинк блокує абсорбцію міді. Таким чином, прийом високих доз однієї поживної речовини може викликати дефіцит іншої.

Розвінчуємо міфи
Розвінчуємо міфи

Популярне

Схожі статті

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.

Можна готувати хоч щодня. Дуже просто, швидко, але як же смачно: пишний пиріг із лохиною в мультиварці

Усім ми любимо випічку, без неї важко уявити затишний вечір. Але ж її можна приготувати дуже просто, достатньо лише мультиварки. Сьогодні ми підготували рецепт пишного та ніжного пирога з лохиною.

Донька Романа Сасанчина спить взута у чоботи: дружина переможця “Голосу” сказала – щоб гарно носились

Відомий український артист Роман Сасанчин разом із дружиною Іванною виховують спільну доньку. Виявилось, що насправді дівчинка спить, взута в чоботи.