Яке свято 13 вересня 2023 року: що сьогодні не можна робити та які існують традиції. Церковний календар свят

Православні християни 13 вересня традиційно вшановують пам'ять святого Корнилія. Крім того, люди у всьому світі відзначають Міжнародний день шоколаду

Кожен день у церковному календарі присвячений тим чи іншим святам. Цьогоріч 13 вересня віряни вшановують пам’ять святого Корнилія. За стародавніми записами, Корнилій все життя був язичником, хоча і глибоко шанував Бога. Втім, в один момент він став першим в історії Світу язичником, який прийняв християнство. Корнилій зруйнував язичницький храм, чим надихнув багатьох язичників прийняти християнську віру.

13 вересня – що можна та не можна робити цього дня

Цього дня будь-кому категорично забороняється проводити різноманітні ритуали, як от, наприклад, ворожіння, з дзеркалами. Наші пращури вважали, що такі ворожіння можуть залучити нещастя до життя того, хто проводив подібні ритуали з дзеркалами. Крім того, споконвіку людям радять бути цього дня особливо уважними, адже існує підвищений ризик бути обманутим недоброзичливцями. Людям також радять відкласти заручини або весілля на інший день.

Яке свято традиційно відзначає Українська церква 13 вересня щороку

Що стосується порад, що робити цього дня, то наші предки зазвичай прибирали з городу всі овочі, які мають коріння. Заведено вважати, що від 13 вересня кожного року культури припиняють рости, тому їхнє перебування у землі втрачає сенс. Після прибирання врожаю пращури зазвичай готували різноманітні смачні страви з додаванням овочів, які зібрали.

Традиції і прекмети 13 вересня

Як і у будь-який інший день, цього дня багато років тому наші пращури також звертали особливу увагу на погодні умови й інші ознаки, які могли б передбачити майбутнє. Вважають, що варто чекати на різке похолодання, якщо сьогодні жодного грака не побачити навколои, адже вони вже полетіли у теплі краї. Крім того, звертали увагу на зливу. Якщо вона пройшла 13 вересня, наступний рік буде врожайним.

Знавці розповіли, які існують традиції та прикмети 13 вересня цього року

Звертали увагу і на ріпу в городі. Якщо її багато, вона чиста та пузата, то господарям варто чекати на багатство.