В Ольги Харлан відібрали перемогу, бо вона не потисла руку росіянці: Укрпошта випустить марку з фехтувальницею

Щойно Україна відмовилася від бойкотувань змагань, на яких присутні росіяни й білоруси, як наступного ж дня стався прикрий інцидент – українську фехтувальницю Ольгу Харлан позбавили заслуженої перемоги.

Українська сторона вирішила повернутися до міжнародних змагань, де присутні російські та білоруські спортсмени, оскільки вони виступають під нейтральними прапорами. Тож Ольга Харлан зустрілася в рамках Чемпіонату світу в Мілані з росіянкою Анною Смірновою.

Після бою українка не потиснула руку росіянці

Міжнародну федерацію фехтування ми попередили завчасно, що українські атлети не будуть тиснути руки представникам країни-агресорки, а обмежаться дотиком зброї. FIE начебто не заперечувала. Подібне широко практикується, коли ізраїльтяни змагаються з арабами. Також ніхто з суперників не торкався руками іншого під час пандемії корони.

Але під час змагань сталася провокація. Ольга здолала Анну в чесному бою з розгромним рахунком 15:7. Росіянка побігла їй назустріч, протягуючи руку, а Харлан запропонувала обмежитися дотиком зброї. Суперниця на цю пропозицію не пристала й відбула разом із тренером строчити скаргу про “неповагу”.

Ігор Смілянський запропонував такий ескіз марки на честь Харлан

Тим часом суддя оголосив вердикт про перемогу українки. Та не минуло й пів години, як ситуація кардинально змінилася. На вимогу нейтральних росіян рішення передивилися, й українку дискваліфікували. Ольга мала в другому раунді зустрітися з болгаркою, але цей поєдинок не відбувся. Йоана Ілієва стала автоматичним переможцем турніру.

Усі старання української спортсменки й жага до перемоги були в одну мить перекреслені представниками країни, яка просто зараз, у цю мить творить геноцид стосовно без’ядерних сусідів. На жаль, на цьому чемпіонаті вже нічого не можна вдіяти.

Можливо, затвердять марку за цим ескізом

FIE змінила правила 26 липня, не сповістивши про це учасників змагань та їхніх тренерів. На підтримку Ольги стала більшість учасників ЧС-2023 із фехтування, а також спортивні чиновники й політики.

Укрпошта не залишилася осторонь скандалу й несправедливого рішення, тож заявила про випуск марки, присвячений видатній українській фехтувальниці. Гендиректор підприємства Ігор Смілянський навіть ескіз показав. Якщо його затвердять, то вже у серпні нумізмати отримають готову продукцію.