Медовий Спас 2023: що заборонено робити, аби не накликати біду та що треба зробити для удачі на весь рік

Свято Маковія, або Медовий Спас - це перший із трьох Спасів та початок Успенського посту - одного з найсуворіших у році. Навколо свята є багато таємниць, вірувань і заборон, які беруть своє коріння ще в біблійські часи, до самої історії створення цього свята. Тож варто дізнатися, що категорично не можна робити у цей день, щоб потім весь рік не був "як муха у спасівку" - а що навпаки варто зробити, щоб везіння і достаток стали вірними супутниками.

14-го серпня для православних вірян починається Успенський піст, що триває два тижні. Перший день цього посту широко відомий у народі як Свято Маковія, Медовий Спас або ж Мокрий Спас. Чому ж так?

По-перше, варто визначитися зі словом “Спас” – воно означає Спасителя.

А назву Маковія свято носить на честь братів Макавеїв, що прийняли мученицьку смерть і довели свою вірність Господу – їх подвиг навіть згадується в Біблії.

Однак в українській мові ім’я Макавеїв співзвучне зі словами “мак віяти”, тож із часом день вшанування братів-мучеників став асоціюватися саме із маком.

Медовим  же цей Спас називається тому, що в цю пору наставала пора збирати мед, який відносили у храм в якості дару для Бога.

Походження православного свята

Це те, що стосується короткої, або є народної назви цього свята. А ось повна, православна, звучить так: Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього.

Це свято походить ще з IX століття із Константинополя – тоді через спеку сталося нашестя смертельних захворювань, що передавалися через воду, і віряни започаткували традицію переносити частину Животворчого Хреста, де був розп’ятий Ісус, із грецької імператорської церкви до храму Святої Софії. Вважалося, що так вони зможуть захиститися від хвороб та ввести в оману злі сили. Подейкують, що це допомогло: освячена Животворчим Хрестом вода стала цілющою і вилікувала хворих. У пам’ять про це перший Спас і називають Мокрим.

Медовий Спас також називають Мокрим

Що заборонено робити на Медовий Спас

В цей день, як і в інші великі церковні свята, заборонено прибирати, прати, виконувати важку роботу по господарству, а також займатись рукоділлям – шити, вишивати, прясти, в’язати.

Після Маковія не можна купатися у водоймах. Ця заборона має сенс, оскільки у другій половині серпня вода починає цвісти. А ось на саме свято купатися можна, навіть бажано – недаремно воно має ще одну назву Мокрий Спас. В цей день востаннє в році купали худобу, а потім ополіскувалися самі – вважалося, що купання в цей день надасть сил і захистить від хвороб.

Також на Маковія заборонено сперечатися, лаятися, злословити. Втім, цим не треба займатися жодного дня у році – однак саме на Медовий Спас негативна енергетика повертається з особливою силою до того, хто її випромінює.

Існував звичай роздавати освячений на Маковія мед усім, навіть незнайомцям

Однак, на щастя, не лише негатив та злість повертається стократно в цей день, а й добрий настрій, слова та вчинки. Тож на Медовий Спас було здавна прийнято допомагати всім нужденним, сиротам, вдовам, немічним. Також було заведено роздавати освячений у храмі мед усім,хто попрохає – навіть незнайомцям. В цей день варто бути привітними один до одного, не заводити суперечок і проявляти любов до ближнього.

Що не можна їсти й пити на Маковія

Тваринна їжа знаходиться під суворою забороною в Успенський піст

Оскільки на Медовий спас починається двотижневий Успенський піст, необхідно пам’ятати, що цей піст – один із найсуворіших в році.
Тож на його час із раціону повністю виключається будь-яка тваринна їжа, зокрема м’ясо, птиця, риба, морепродукти, молочні продукти та яйця.

Що ж можна вживати – це овочі, фрукти, гриби, горіхи та хліб.

Хліб особливо широко вживається на Маковія у видозміненому вигляді. Річ іде, звичайно, про шулики, або ламанці, у приготуванні яких використовують мак, а часто й мед.

Що святити на Маковія?

На Медовий Спас несуть святити до церкви, звичайно, мед. Як говорилося вище, існував звичай, згідно з яким треба ділитися освяченим медом з усіма, хто б не попросив. Вважалося, що така щедрість забезпечить людину везінням на весь рік.

Та все ж носять святити не тільки мед – в цей день освячують  ще й воду, фрукти, овочі та мак, із яким потім роблять солодкі пиріжки, булочки та шулики.

Також є звичай освячувати на Маковія так звані “маковійчики” – букетики із польових квітів, головною окрасою яких є голівки маку з облетілими пелюстками.

На Медовий Спас збирають букетики із польових квітів та святять їх у церкві