Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі? Прості страви які можна приготувати

День козацтва в історії сучасної України: які улюблені страви козаків можна приготувати сьогодні? Підготували для вас список страв на Покрову.

Цього року Україна перейшла на новоюліанський календар, що внесло певні зміни у традиції святкування церковних свят, не стала виключенням і Покрова. Також в цей день відзначається “День козацтва”, що в сучасних реаліях має назву “День захисників і захисниць України”. Свято було започатковано 2014 року, але чому саме в цей день? З давніх-давен Діва Марія вважалась покровителькою та захисницею українських воїнів, тож цілком логічним було призначення нового свята саме на цю дату.

Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі?

“Хліб і вода – козацька їда”, та чи справді настільки простою була їжа козаків? Так, раціон козаків дещо відрізнявся від кухні звичайних українців. По-перше, готували вони собі самі, по-друге, вони не займались городиною та не тримали худобу. Але, це не означає, що вони не вживали овочів чи молочну продукцію, в їх стравах переважали здебільшого крупи та риба.

Рецепти страв на Покрову

Куліш

Найпопулярніша страва козаків це куліш, але готували його не тільки козаки у походах, а й звичайні українці вдома. Ця страва за консистенцією знаходиться між густим супом та кашею, готується з пшона з сала/риби/м’яса, тут вже використовували що було в наявності, різні корінці та зелень, сіль. Ми пропонуємо більш традиційний рецепт на основі якого ви можете додавати інгредієнти на свій смак.

Інгредієнти на 3 порції:

  • Вода 1,5 л
  • Пшоно 110 г
  • Сало 40 г
  • Цибуля 1 шт
  • Зелень, сіль, перець, лаврове листя на свій смак

Приготування:

  1. Пшоно промийте кілька разів, поки вода не стане прозорою.
  2. Ставимо гріти воду, а в цей час займаємось підготовкою інгредієнтів.
  3. Дрібними кубиками нарізаємо сало та цибулю. Спочатку обсмажуємо сало, потім додаємо цибулю і смажимо до золотистого кольору.
  4. Після того, як вода закипить відправляємо у каструлю пшоно та обсмажене сало з цибулею. Доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь.
  5. Додаємо приправи та варимо доки крупа повністю не розвариться.
    Готову страву посипати зеленню та подавати до столу гарячим.
Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі?

Капусняк

Автентичний рецепт капусняку знайти досить важко, бо в нього як і в борщу є дуже багато варіацій: з квашеної капусти, на грибному бульйоні для вегетаріанців, з додаванням томату тощо. І кожна господиня мала свій власний рецепт. Пропонуємо вам рецепт традиційного капусняку на бульйоні зі свинини.

Інгредієнти на 4 порції:

  • Капуста квашена 200 г
  • Свинина 200 г
  • Картопля 5-6 шт
  • Морква 1 шт
  • Цибуля 1 шт
  • Пшеничне борошно 5 г
  • Соняшникова олія 60 г
  • Зелень, сіль, чорний перець горошком, лаврове листя та інші приправи на свій смак

Приготування:

  1. Для бульйону м’ясо потрібно промити й видалити плівку та жир. Варити у великій каструлі, бажано на маленькому вогні, щоб бульйон був прозорим. Зібрати шум (пінку) і варити на маленькому вогні, ще протягом 40-50 хвилин.
  2. Подрібніть квашену капусту і протушкуйте з олією та бульйоном.
  3. Помийте та очистьте овочі. Картоплю наріжте кубиками та додайте в бульйон.
  4. Моркву натріть на терку, цибулі наріжте міленько.Трохи припустіть овочі на сковороді з олією, додайте борошно і трохи води. Добре розмішайте до однорідної консистенції без грудочок й виливайте в каструлю з бульйоном.
  5. Додаємо всі спеції та приправи за своїм смаком й варимо ще приблизно 5-7 хвилин.
    Перед подачею посипаємо зеленню, також можна додати сметани.
Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі?

Пиріг на Покров

Картопля на теренах України з’явилася пізніше, тому це був зірковий час капусти. Її тушкували, смажили, квасили та варили, а ще з неї готували пироги. Пропонуємо спекти пиріг з капустою на дріжджах.

Інгредієнти:

Для опари

  • Пшеничне борошно 6 ст.л.
  • Молоко 300 мл
  • Цукор 4 ст.л.

Для тіста

  • Пшеничне борошно 450 г
  • Яйця 2 шт
  • Соняшникова олія 130 мл
  • Сіль 1 ч.л.

Для начинки

  • Капуста ½ качана
  • Цибуля 1 шт
  • Морква 1 шт

Приготування:

  1. В першу чергу готуємо опару: у теплому молоці розводимо дріжджі та додаємо решту інгредієнтів. Замішуємо тісто й даємо йому пів годинки “відпочити”.
  2. Для начинки: цибулю ріжемо дрібними кубиками, моркву тремо на дрібну терку. Капусту тонко шаткуємо або нарізаємо. Обсмажуємо в тому ж порядку: спочатку до золотавого кольору цибулю, потім моркву і приблизно через 2 хвилини капусту. Солимо, перчимо і тушкуємо до готовності.
  3. Збиваємо яйця з сіллю та додаємо до опари, туди ж додаємо рослинну олію. Замішуємо тісто, поступово додаючи борошна, поки тісто не перестане липнути до рук. Ділимо на 2 частини й знову даємо йому “відпочити”.
  4. Через пів години, розкатуємо кожну частину, приблизно однакового розміру під форму для випікання. Не забувайте притрушувати борошно, щоб тісто не прилипало.
  5. Збираємо наш пиріг: викладаємо начинку на нижній корж тіста і вкриваємо його другим пластом. Краї добре зчіплюємо і змащуємо верхній корж молоком. Випікати при 200°C протягом 30 хвилин.

Смачно як у гарячому, так і в холодному вигляді.

Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі?

І коли ми вже заговорили про випічку, то розповімо вам про завитки козацькі на Покров – ця страва особлива. Як вже сказано вище, козаки не тримали худобу, але вони були бравими воїнами і їм потрібно було відновлювати сили та тренувати свої уміння. Ця страва поєднувала в собі й те, й інше. Зазвичай завитки це булочки з солодкою начинкою. Козацькі завитки це булочки з м’ясом, а саме з дичиною, яку козаки зазвичай самі й вполювали.

Вергуни

Та не кашами єдиними харчувались козаки, святковий стіл на Покрову давав змогу незаміжнім дівчатам показати якою вправною господинею вона буде, тому страви на Покрову намагались готувати якомога різноманітнішими і звичайно ж солодощами. Наступна страва має різні назви, в залежності від регіону: вергуни, чиврики, хворост та хрустики. Все це назва солодкого смаколика з бездріжджового тіста.

Інгредієнти

  • Пшеничне борошно 450 г
  • Сироватка 200 мл
  • Соняшникова олія 400 мл
  • Цукор або мед (на свій смак)  1 ч.л.

Приготування:

  1. Виливаємо сироватку у велику миску, щоб зручно було вимішувати й поступово додаємо борошно та цукор. Повинно вийти однорідне, пластичне тісто без грудочок.
  2. Розкатуємо тоненький корж, та розрізаємо на шматки у формі ромба, а далі у кожному робимо розріз і просуваємо в нього 1 кінець – наче вивертаємо.
  3. Розігріваємо олію й смажимо до золотавого кольору.

Готову страву охолоджуємо й притрушуємо цукровою пудрою та можна зварити узвар. Рецепти подані у цій статті відібрані автором, покладаючись виключно на власний смак. Що приготувати на Покрову кожна родина вирішує виходячи зі своїх смаків, але ми  щиро сподіваємося, що запропоновані страви зацікавлять вас.