Максу Барських добряче прилетіло: гості концерту в Кременчуці не підтримали російськомовних композицій

Великий всеукраїнський тур Макса Барського розпочався з Кременчука. Міський палац культури був забитий під зав'язку охочими помилуватися підопічним Алана Бадоєва. Співак відразу ж попередив публіку, що в першій частині концерту виконуватиме деякі старі російськомовні композиції.

Великий всеукраїнський тур Макса Барського розпочався з Кременчука. Міський палац культури був забитий під зав’язку охочими помилуватися підопічним Алана Бадоєва. Співак відразу ж попередив публіку, що в першій частині концерту виконуватиме деякі старі російськомовні композиції.

Мовляв, написані вони ще до початку війни, а перекладати їх дуже складно. Потрібен літературний переклад зі збереженням ритму й інших музичних вимог. Барських навіть запропонував усім охочим долучитися до створення його україномовних композицій.

Так виглядала афіша, що запрошувала фанів на концерт знаменитості

Та подібне пояснення сприйняли далеко не всі присутні в залі. Хтось викликав наряд поліції, поскаржившись, що в Кременчуці лунає пісня “Береги” мовою окупанта. Не заспокоїло свідомого мешканця міста й те, що на концерті лунала й рідна солов’їна.

Артисту довелося дати обіцянку фанам, що надалі співатиме виключно українською та англійською. Зірковий виконавець наголосив, що тепер його прихильникам доведеться вивчати іноземну, щоб зрозуміти, про що йдеться.

Кременчуцька поліція склала протокол

Кременчуцький скандал набув широкого розголосу. На захист популярного артиста виступив Тарас Марусик, ексголова в Координаційній раді з питань захисту української мови при КМО “Меморіал”. Він зазначив, що раніше Микола Бортник (справжнє ім’я співака) дійсно орієнтувався на аудиторію росії. Але тепер навідріз відмовився виступати в країні-агресорці та активно перекладає свої пісні українською.

До речі, Марусик похвалив також й Антона Кирпу, який подав заяву в поліцію, за допомогу у впровадженні закону про мову та відстоюванню конституційного права українців на контент рідною мовою.