Чим відрізняються: рафінована олія, нерафінована та домашня – куди яку додавати, на якій смажити. Здивуєтеся

Олією користуються всі домогосподині. От тільки далеко не всім хазяєчкам відома різниця між рафінованим та нерафінованим видами продукту. А вона доволі суттєва.

Зазвичай, у магазині підбираємо олію за ціною, а не за даними на етикетці. Між тим на етикетку обов’язково слід звернути увагу. Найчастіше, для салату беруть оливкову, а для смаження – соняшникову. Але справа набагато глибша. Отже…

Нерафінована олія

Таку виробляють із сировини, яку обробляють під пресом без очищення. Така обробка надає можливість зберегти корисні речовини у переважній більшості. Смак у нерафінованої олії більш насичений й аромат значно сильніший.

Яка олія краще: рафінована чи нерафінована

Проблема лише в тому, що відсутність очищування в належній мірі призводить до залишків у готовому продукті діоксинів, пестицидів, шкідливих металів тощо. Таку олію не можна лити на пательню, оскільки вона здатна утворювати канцерогени.

Рафінована олія

Зрозуміло, що процес рафінації сприяє очищенню олії від усяких домішок, залишаючи виключно жири тригліцериди. Це дозволяє розігрівати продукт до 230 градусів без жодних проблем.

Зберігається рафінована олія довше, ніж нерафінована. От тільки одна біда – в процесі очищення разом зі шкідливими вичищаються й корисні речовини. Сировина у підсумку втрачає насичений смак.

На якій олії смажити

Обидва види олії придатні до використання під час приготування різних страв. Тільки слід враховувати точку димлення продукту, після якого олія перетворюється на канцероген. Зазвичай нерафіновані олії можна розігрівати до 100-190 градусів. Якщо перевищити допустимі показники, є всі шанси наразитися на небезпеку для здоров’я.

Яка олія краще: рафінована чи нерафінована

Рафіновані олії відрізняються більш високою точкою димлення, що складає не менше 200 градусів. Отже, смажити краще саме на такій. От тільки канцерогени здатні утворюватися і в рафінованому продукті за умови повторного використання. Тож фритюр використовувати багато разів поспіль категорично не рекомендується.

Популярне

Схожі статті

Такі часникові пампушки до борщу ви ще не готували: неймовірно пухкі та ароматні. Урвала рецепт у сусідки

Краще тарілочки запашного українського борщу, може бути тільки борщ з часниковими пампушками. Готувати їх просто, а на аромат збігаються навіть сусіди.

Так смачно, що пальчики оближеш: рецепт тонких шоколадних млинців. Не рвуться при смаженні і не засихають

Легко та без зайвого клопоту можна приготувати тонкі шоколадні млинці, які не будуть рватися при смажені. Спробуйте загорнути в них будь-яку начинку та приємно здивуйте вашу родину смаколиками. 

Чоловік відмовляється від іншого сніданку. Але інший і не потрібен, коли є така смакота: омлет на сковороді

Омлет знайомий усім нам як простий і швидкий варіант сніданку. Навіть таку звичну страву можна зробити ще кращою та смачнішою. Сьогодні ми підготували рецепт пишного омлету без молока на сковороді.