Без хімії! Як красиво пофарбувати яйця на Великдень натуральним барвником – “золоті” крашанки

Крашанки – обов'язковий атрибут Великодня, який готує кожна українська господиня перед святом. Як пофарбувати яйця без штучних барвників в домашніх умовах – читайте далі.

Великодень – найсвітліше весняне свято, яке збирає всю родину за святковим столом. Крім різноманітних смаколиків, які зазвичай ставлять на стіл, є обов’язкові атрибути Пасхи, які повинні бути у кожному домі в цей день. Мова йде про запашні паски та яскраві крашанки.

Колись крашанки розфарбовували фармами з пензликом, виводячи різні візерунки. Зараз українські господині роблять крашанки більш швидким та зручним способом і фарбують яйця звичайним харчовим барвником. Та можна зробити натуральні фарбники у себе вдома і не хвилюватися на їх безпечність.

До вашої уваги чудовий лайфхак, як пофарбувати яйця у красивий жовто-золотий колір без штучних барвників.

Необхідні інгредієнти:

  • яйця з білою шкарлупою
  • сіль – 1 ст.л;
  • оцет – 2 ст.л;
  • куркума – 25 г;
  • вода.

Спосіб приготування:

Для фарбування обирайте яйця з білою шкарлупою. Їх треба ретельно помити.

У невелику миску всипаємо куркуму, додаємо трохи холодної води і ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.

Експерти розповіли як пофарбувати яйця на Великдень без штучних барвників

Закладаємо сирі яйця у каструлю і заливаємо розчином куркуми і доливаємо водою так, щоб яйця були повністю покриті. Туди ж додаємо сіль та оцет.

Експерти розповіли як пофарбувати яйця на Великдень без штучних барвників

Ставимо каструлю на вогонь і варимо на помірному вогні після закипання 10 хвилин. Важливо, щоб вода не сильно бурліла, бо тоді яйця можуть потріскатися. Після цього яйця акуратно виймаємо і промиваємо у холодній воді від залишків куркуми.

Експерти розповіли як пофарбувати яйця на Великдень без штучних барвників

Перекладаємо яйця на паперовий рушник до висихання. Яйця можна змастити олією, щоб вони блистіли, а можна залишити в такому вигляді – матовому. Матові яйця виглядають дуже цікаво. Створюється ефект, нібито вони оксамитові.