На це питання не змогли відповісти навіть знатоки “Що? Де? Коли?”: стосується правильного складу “Окрошки”

Окрошка має не тільки довгу історію, а й безліч рецептів, за якими можна комбінувати та готувати цей холодний суп. Які інгредієнти були у першій окрошці в історії?

Окрошка – улюблена літня страва українців, яку переважно готують більше на східній частині. В кожної родини свій рецепт цього блюда та різне приготування, хтось має рецепт від прабабусі, який вже існує десятки років, хтось експериментує та пробує робити свій рецепт.

Варіантів приготування просто безліч, хтось готує з квасом, хтось зі сметано, хтось з майонезом, хтось з додаванням гірчиці або мінеральної води, в когось ковбаса, а в когось м’ясо або шинка, хтось додає редиску, а хтось моркву. В кожної родини – свій унікальний рецепт цього бездоганного блюда.

Але який насправді мала вигляд перша окрошка та які інгредієнти містила?

Історія холодного блюда тягнеться з далеких часів – хрещення Русі. Як стверджують літописи, Володимир Великий після хрещення наказав роздати своїм громадянам мед та квас. Квас людям дуже сподобався та через час його почали додавати до їжі з овочами з додаванням редису. Тож, за літописами перші складники окрошки були квас та редиска.

Класичний склад окрошки у сучасності вважається з варених яєць, цибулі, свіжих огірків та кропу. А всі інші продукти лише додаються за бажанням – хто що полюбляє. Але у класичному варіанті не має бути більш нічого.

Експепрти розповіли, який насправді має склад "Окрошка"
Експепрти розповіли, який насправді має склад “Окрошка”

Зараз є різновиди окрошки з хріном, рибою, крабовими паличками, соленими огірками, шпинатом, оливками, каперсами, з плавленим сиром, зеленим горошком, капустою, персиками, абрикосами та навіть яблуками.

Водна основа також має безліч варіантів – квас, айран, кумис, чайний гриб, буряковий маринад, пиво, шампанське, бульйон, березовий сік.

Рецепт, який пішов з Київської Русі містить квас, редис, покрошену зелень, яйця, огірки зі сметаною та будь-яке м’ясо.

Але зараз окрошка може бути імпровізованим блюдом, ви можете додавати будь-які продукти, які вважаєте смачними та які поєднуються зі всіма іншими. Суспільство створило безліч рецептів – це як м’ясна окрошка, так й рибна, овочева та грибна. Головне – щоб кожному було до смаку. Готуйте влітку холодний суп окрошку та насолоджуйтесь смаком.

Популярне

Схожі статті

Якби не пояснила, не впізнали б: Олена Мозгова показала рідкісне фото легендарного батька — юний та стрункий

Олена Мозгова поділилася зі своїми прихильниками у соціальних мережах рідкісним архівним фото свого батька, яке прокоментувала лише одним словом "Тато".

Чому Тіна Кароль як реп’ях вчепилася в молодого Олега Шумея: хоче заміж за юнака чи просто допомагає

Останнім часом в українському шоу-бізнесі з'явилося багато чуток щодо особливих стосунків між поп-дівою Тіною Кароль та молодим співаком Олегом Шумеєм.

Рецептів з буряка багато, але цей — найкращий: бурякова ікра — бюджетний варіант корисної та смачної закуски

У світі кулінарії існує безліч страв, які поєднують у собі не лише приємний смак, але й користь для здоров'я. Однією з таких страв є бурякова ікра.