Гарбуз: користь для здоров’я

Гарбуз має безліч переваг для здоров'я, і її можна додати в свій список страв як частина здорової дієти.

Гарбуз містить ряд поживних речовин, включаючи клітковину, вуглеводи, вітаміни і мінерали. Достатня кількість цих поживних речовин може принести багато користі для здоров’я.

Лікар-дієтолог Джоді Йео з лікарні Bright Vision при SingHealth Community Hospitals (SCH), член групи SingHealth, розповідає більше про його переваги для здоров’я.

Користь гарбуза для здоров’я

1. Джерело вітаміну А

Гарбуз є багатим джерелом каротиноїдів (бета-каротин, альфа-каротин і бета-криптоксантин), які надають йому помаранчевий колір і перетворюються в нашому організмі у вітамін А.

За даними Ради по зміцненню здоров’я, рекомендована добова доза вітаміну А (еквівалент ретинолу) становить 750 мкг в день для дорослих у віці 18 років і старше.

Вітамін А необхідний для захисту рогівки, підтримки функції сітківки і запобігання курячої сліпоти. Велика кількість вітаміну А, яку ви отримуєте з гарбуза, не тільки корисна для ваших очей; це також допомагає підвищити ваш імунітет проти інфекцій і вірусів.

2. Повний антиоксидантів

Каротиноїди (включаючи альфа- і бета-каротин, бета-криптоксантин, лютеїн, зеаксантин, лікопін), що містяться в гарбузі, діють як антиоксиданти. Гарбуз також є хорошим джерелом вітаміну С, ще одного антиоксиданту, який може захистити ваше тіло від окисного стресу і запобігти віковій дегенерації жовтої плями, катаракту, деякы види раку і серцеві захворювання.

3. Високий вміст вуглеводів і клітковини

Гарбуз – це крохмалистий овоч, який забезпечує наш організм вуглеводами і енергією. Оскільки гарбуз також багатий клітковиною, він довше зберігає почуття ситості і зменшує бажання перекусити між прийомами їжі. Крім того, високий вміст клітковини сприяє більш регулярній дефекації.

4. Містить інші вітаміни і мінерали

Гарбуз також містить інші вітаміни і мінерали, такі як калій і невелика кількість заліза, фолієвої кислоти і магнію. Ці поживні речовини необхідні для підтримки хорошого здоров’я.

Не забудьте також включити цільнозернові, нежирні білки та інші барвисті фрукти та овочі як частина здорового збалансованого харчування.

Гарбуз