Денний сон: чим він корисний і скільки потрібно спати

Денний сон необхідний для підтримки гарної фізичної і розумової форми. Крім хорошого нічного сну, денний сон має багато переваг.

Біологічна потреба

Багато дослідників підтримують теорію про те, що дрімота є результатом вродженого біологічного ритму у ссавців, включаючи людину. Між 14 і 15 годинами зазвичай відчувається сильна сонливість, що супроводжується значним зниженням активності. Ця раптова втома виникає як у людей, яким не вистачає сну, так і у тих, хто добре відпочив.

За словами Мішеля Тіберж, невролога Тулузького центру сну, «люди генетично запрограмовані на засинання приблизно з 14 до 15 годин». У цю ключову годину увага падає, повіки моргають, голова похитується. Деякі будуть бурчати, інші не згадають, що вони тільки що прочитали, але ця маленька слабкість, навіть якщо вона не усвідомлюється свідомо, неминуча.

Сон – джерело творчості і ефективності

Кілька досліджень встановили зв’язок між дрімотою і поліпшенням когнітивних і психомоторних функцій. Цей момент відпочинку в середині дня дозволить нам поліпшити пам’ять і закріпити знання. Люди, які цим займаються, вдень динамічніші та креативні, ніж ті, хто не спить. Таким чином, все більше і більше великих компаній просувають цю практику серед своїх співробітників. Людям з дуже щільним графіком він приносить більше користі, оскільки він може відновити від 1 до 2 годин сну при щоденному виконанні.

Скільки краще спати вдень

В ідеалі приблизно о 14:00 відпочиньте від 20 до 30 хвилин. Перевищення цієї тривалості, відповідної першим двом «легким» стадіях повільного сну, означає початок 90-хвилинного циклу і зниження шансів на спокійну ніч. А засипання близько 17:00 може затримати засинання вночі.

Також з цієї причини денний сон не рекомендується людям, що страждають безсонням, які краще втомлюються вдень і сплять вночі. Що стосується пробудження в метушні, це означає, що ви вже увійшли в глибокий сон. Тому такого «королівського» сну слід уникати, крім випадків відновлення після безсонної ночі, зміни часових поясів або будь-якого іншого недосипу.

Короткочасний сон: як відновитися за 2 хвилини

Тренуючись щодня, ви відпочиваєте від 10 до 2-3 хвилин і можете перетворити просте розслаблення без сну в відновлюючий відпочинок.

Постановка: телефон на голосову пошту, приглушене освітлення, можливо беруші, пов’язка на очі і знак «Не турбувати». Відпустіть краватку, пояс, ґудзики, зніміть взуття і знайдіть положення (сидячи або лежачи), яке дозволить розслабити спину, шию, кінцівки.

Занурення: закрити очі, повільно видихніть, позіхайте за бажанням. Відпустіть і подумки візуалізуйте всі частини свого тіла, відчуйте їх жар, їх тяжкість. Нехай будуть красиві картинки і кольори. Повіки закрийте, зробіть кола очима вперед-назад, потім підніміть зіниці вгору… якщо ви ще не спите.

Будильник: спробуйте встановити час подумки. Глибоко вдихніть, обережно рухаючи пальцями, руками, ногами. Знову вдихніть, потягуючись. Відкрийте очі, поспостерігайте за навколишнім світом і зафіксуйте деталь далеко від вас, а потім переведіть зір на об’єкт поруч з вами. Нарешті, посміхніться.

Денний сон дуже корисний
Денний сон дуже корисний

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.