У Туреччині знайшли унікальні оригінальні листи Роксолани і документи часів козацтва

Як повідомив український посол, крім Роксолани султанша стали ще чотири жінки з України. Не тільки Роксолана були султанша.

У турецьких архівах знайшли незвичайні документи епохи козацтва, а також листи Роксолани Хюррем. Османський архів також має документ-договір гетьмана Дорошенка з султаном.

Андрій Сігіба, який є надзвичайним і повноважним послом України в Туреччині, підтвердив, що він ознайомився з оригінальним документом Брест-Литовського мирного договору, ратифікаційною грамотою до нього від 1918 року.

Це один з перших документів, які підтверджують міжнародну суб’єктність козацької держави. Далі посол сказав, що він бачив документи про Крим і Києві.

Також посол бачив добре збережені листи Роксолани. Її вплив було велике в Османській імперії та за її межами. Директором цього архіву було дозволено послу зробити копії цих документів.

 "" Як повідомив український посол, крім Роксолани султанша стали ще чотири жінки з України. Не тільки Роксолана була султанша. Є підтвердження, що ще чотири українки були султанша.

Також посол бачив документи, які підтвердили, що було в Туреччині посольство від УНР. Воно там перебувало 4 роки. У той час османська імперія була центром тяжіння навколишніх держав. Так навіть були виявлені фото дружини посла від України Лотоцького. Вона була у вишиванці, і її фотографія красувалася на центральних газетах.

В архіві є документи про зв’язок Туреччини з Україною починаючи з XIV століття і далі. Весь час, поки існувала Османська імперія її дії на державному рівні з Україною документувалися і збереглися.

Тому, коли ми дивимося фільми про Роксолану, то в них події підтверджують, ті дані які є в виявлених в Туреччині документах.

Популярне

Схожі статті

Ароматні булочки з яблуками на сковороді: чоловік після роботи поспішає додому на них. Балую таким не часто

На сніданок чи для перекусу можете насмажити яблучних булочок. Продукти для цього потрібні найпростіші. Робиться все дуже швидко. Натомість вироби виходять доволі оригінальними.

Легендарний торт “Прага” за домашнім рецептом. Неймовірно смачно: готую на замовлення, хоча може кожен

Від торта "Прага" неможливо відірватися. Якщо зробити десерт удома, то вийде ще кращий, аніж магазинний. Коржі шоколадні, трішки вологі, крем вершковий зі згущівкою та абрикосове варення.

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.