Святе Богоявлення. Хрещення Господнє 2021: значення дії, традиції і прикмети

Це час присвячено духовному спілкуванню неба і землі, Бога і людини, і ніякі турботи не повинні відволікати вірянина.

Хрещення Христа або Богоявлення припадає на 19 січня і належить до неминущих свят, що означає святкування, має певну дату. На нижньому торці, який тривав дванадцять днів, Різдвяний вечір.

Історія свята Хрещення

Раніше в річці Йордан хрестився Ісус Христос. З того часу і повелося хрестити людей, щоб очиститися від гріхів. У Хрещення є народна назва – Лісовий. Традиційно в цей день освячується вода, будь то річка або озеро. Для того, щоб підійти до води, в льоду проривається велика ополонка, яка називається Йордан. Навколо її процесії на чолі зі священники здійснюють молебень, освячуючи воду. Ця вода вважається лікувальною. 19 січня в цьому році відзначається Хрещення Господнє 2021.

Значення слова

Слово “трощити” або “хрестити” означає “зануритися в воду”. Людина не розуміє важливості та значення хрещення, поки не усвідомлює реальну і символічну цінність води. Вода – початок життя. З води, заплідненої життєдайним Духом, будуть жити істоти. Земля без води – пустеля. Вода дає життя і руйнує, як води великого потопу, що затопили гріхи людей і знищили людське зло.

Традиції на Водохреща і повір’я

 "" Згідно з давньоруськими повір’ями та традиціями, протягом дванадцяти різдвяних днів по нашій землі гуляє новонароджений Бог. У цей день не можна працювати, це вважається гріхом. Це час присвячено духовному спілкуванню неба і землі, Бога і людини, і ніякі турботи не повинні відволікати вірянина.

Чудові знамення слідують за явищем Бога, могутні елементи набирають чинності, і людині дано знати та бачити. Особливо це стосується різдвяних ночей. Вночі хрещення в русі приходить вода, нагадуючи людям про Хрещення Ісуса Христа, і стає чудовою силою води. Завдяки божественної допомоги з цієї води вона зцілила хворих, напоїла маленьку дитину. З давніх часів люди вірили, що сонце світить в Хрещення, а Водохресна ніч відкриває небо, символізуючи спілкування з Богом.

В цей день, як правило, вся громада збиралася біля річки або озера, де проводилися церковні служби. Звичайно, зараз вони проводяться, але все ж колір, містична загадка і блиск, на жаль, втрачені. Можливо, це пов’язано з тим, що клімат став набагато тепліше, і ми більше не бачимо серйозних і сніжних зим.

Символ закінчення свят

Найбільш щасливі були діти, чекають безлічі цікавих і цікавих подій. Одним з них був випуск голубів, що символізують, що свята закінчилися, і їх довелося відпустити.

Хрещення 2021 вихідний чи ні?

19 січня 2021 року вважається робочим днем.

Популярне

Схожі статті

Легендарний торт “Прага” за домашнім рецептом. Неймовірно смачно: готую на замовлення, хоча може кожен

Від торта "Прага" неможливо відірватися. Якщо зробити десерт удома, то вийде ще кращий, аніж магазинний. Коржі шоколадні, трішки вологі, крем вершковий зі згущівкою та абрикосове варення.

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.

Можна готувати хоч щодня. Дуже просто, швидко, але як же смачно: пишний пиріг із лохиною в мультиварці

Усім ми любимо випічку, без неї важко уявити затишний вечір. Але ж її можна приготувати дуже просто, достатньо лише мультиварки. Сьогодні ми підготували рецепт пишного та ніжного пирога з лохиною.