Як змінилася вартість продуктів в Україні за рік: всі подробиці

Тенденція на зміну цін на харчові продукти, буде залежати від погодних умов, врожаю та інших складових в ціні: енергоресурсів, заробітної плати та податків.

Витрати на харчові продукти займають левову частку в бюджеті української родини. Тому так всіх цікавить на скільки зміниться їх вартість. Потрібно орієнтуватися на офіційні дані, які показує Держстат України.

Якщо брати період в рік з травня 2020 по травень 2021, то в нашій країні збільшилася вартість на харчові продукти. В середньому це становило 9,5%. Інші продукти подорожчали на 30%, інші тільки на кілька відсотків. За 12 місяців в нашій країні збільшилася вартість молока – на 5,4%, риба – на 6,2%, сир – на 6,4%. Подорожчання цієї групи було зачеплено найменше.

Як змінилася ціна на продукти?

Макаронні вироби подорожчали на 8,6%, овочі – на 13,1%, хлібні вироби – на 16,6%. Значно подорожчали за рік: яйця, цукор і соняшникову олію. Так ціна на яйця в нашій країні піднялася на 34%, хоча в травні 2021 року їх вартість знизилася на 17,5%.

Цукор подорожчав на 67,2%. Але найвище подорожчання торкнулося соняшникової олії. Воно подорожчало на – 75,2%. Як констатує Держстат України, в кожному щомісячному звіті по продуктах, спостерігається подорожчання соняшникової олії.

Також з початку 2021 року в Україні сильно піднялися ціни на м’ясо. Тютюнових виробів і алкоголю, також торкнулося подорожчання. Їх вартість збільшилася на кілька гривень. Можна відзначити, що в травні 2021 року в Україні знизилася ціна на овочі та яйця.

Яка буде далі тенденція на зміну цін на харчові продукти, буде залежати від погодних умов, врожаю та інших складових в ціні: енергоресурсів, заробітної плати та податків.

Популярне

Схожі статті

Легендарний торт “Прага” за домашнім рецептом. Неймовірно смачно: готую на замовлення, хоча може кожен

Від торта "Прага" неможливо відірватися. Якщо зробити десерт удома, то вийде ще кращий, аніж магазинний. Коржі шоколадні, трішки вологі, крем вершковий зі згущівкою та абрикосове варення.

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.

Можна готувати хоч щодня. Дуже просто, швидко, але як же смачно: пишний пиріг із лохиною в мультиварці

Усім ми любимо випічку, без неї важко уявити затишний вечір. Але ж її можна приготувати дуже просто, достатньо лише мультиварки. Сьогодні ми підготували рецепт пишного та ніжного пирога з лохиною.