Прорив в археології: неандертальці не минулися зміною клімату. таємниця розкрита

Відомо, що неандертальці і Homo Sapiens співіснували на плато Мурдже, протягом як мінімум 3000 років.

Експерти по археології знайшли нові докази того, що неандертальці, які жили в Західному Середземномор’ї, не вимерли через зміни клімату.

Археологи і палеонтологи давно підозрювали, що Homo Neanderthalensis, підвид доісторичних людей, помер через зміни клімату планети. Але група неандертальців, які живуть в Західному Середземномор’ї близько 42 000 років тому, схоже, уникла цієї долі. Команда дослідників з Університету Болоньї в Італії тепер відтворила доісторичний клімат Землі, щоб краще зрозуміти, що трапилося з неандертальцями.

Дослідники проаналізували сталагмітові освіти, виявлені в печерах Апулії, регіону на узбережжі Адріатичного моря на півдні Італії.

Відомо, що неандертальці і Homo Sapiens співіснували в цьому регіоні, особливо на плато Мурдже, протягом як мінімум 3000 років.

Ці два види жили тут між 45 000 і 42 000 років тому.

Дані, отримані з сталагмітів в цьому регіоні, показують, що зміна клімату в цей проміжок часу не було особливо значним.

Провідний дослідник Андреа Колумбу сказала: «Наше дослідження показує, що ця область Апулії з’являється як« кліматична ніша »під час переходу від неандертальців до Homo Sapiens.

«Здається неможливим, щоб в цей період відбулися значні зміни клімату, принаймні, недостатньо впливові, щоб викликати вимирання неандертальців в Апулії і, аналогічно, в аналогічних районах Середземномор’я».

Вчені припустили, що неандертальці були вбиті зміною клімату, яке відбулося в Європі майже 42 000 років тому.

Відповідно до цієї теорії, швидкі зміни клімату протягом останнього льодовикового періоду викликали все більше холодну і суху погоду.

Крижані зразки витягнуті з Гренландії, показали як клімат змінився під час палеоліту або Старого Кам’яного віку.

Але дані, зібрані в Середземному морі, в деяких випадках суперечили цим висновкам, додаючи більше масла в таємницю.

Координатор досліджень Джо Де Ваель сказав: «Проведені нами аналізи показують невелика зміна кількості опадів між 50 000 і 27 000 років тому, масштаби цієї зміни є недостатніми для зміни флори, що живе в навколишньому середовищі над печерою.

«Ізотопи вуглецю показують, що біо продуктивність ґрунту в цілому залишалася незмінною протягом цього періоду, який включає співіснування 3000 років між сапіенскімі і неандертальцями.

Це означає, що істотних змін у флорі та, отже, в кліматі не відбулося

Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature Ecology & Evolution.

 ""

Так що ж трапилося з неандертальцями, які жили в деяких частинах Середземномор’я з 100 000 років тому?

Стефано Бонацці, палеонтолог з Болонського університету, вважає, що мисливські технології зіграли ключову роль в їх зникнення.

Він сказав: «Отримані нами результати підтверджують гіпотезу багатьох вчених про те, що зникнення неандертальців пов’язано з технологіями».

«Відповідно до цієї гіпотези, Homo Sapiens полювали, використовуючи технологію, яка була набагато більш просунутою, ніж у неандертальців, і це представляло основну причину переваги Sapiens над неандертальцями, яке в кінцевому підсумку вимерли після 3000 років співіснування».

Інша теорія, запропонована дослідниками в 2019 році, передбачає, що хвороба грає велику роль в процесі вимирання.

Багато дослідників також підозрюють, що наш вид, Homo Sapiens, сприяв загибелі неандертальців.

Третя теорія припускає, що неандертальці щосили намагалися розмножуватися в досить великих кількостях в результаті життя в маленьких, згуртованих спільнотах – так званий ефект Alee.

Популярне

Схожі статті

Ароматні булочки з яблуками на сковороді: чоловік після роботи поспішає додому на них. Балую таким не часто

На сніданок чи для перекусу можете насмажити яблучних булочок. Продукти для цього потрібні найпростіші. Робиться все дуже швидко. Натомість вироби виходять доволі оригінальними.

Легендарний торт “Прага” за домашнім рецептом. Неймовірно смачно: готую на замовлення, хоча може кожен

Від торта "Прага" неможливо відірватися. Якщо зробити десерт удома, то вийде ще кращий, аніж магазинний. Коржі шоколадні, трішки вологі, крем вершковий зі згущівкою та абрикосове варення.

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.