Як краще – голосно або тихо молитися?

Немає ніяких біблійних підстав вважати, що молитва вголос більш-менш ефективна, ніж молитва тиха.

Молитва – це природний імпульс віри та невсипущої відданості надії. В молитві ми виливаємо свої сердечні бажання Богу в поклонінні, сповіданні, проханнях, клопотанні та подяку, підкоряючись Його волі. Молитва – справа пристрасне. Це стосується всіх, хто ми є і ким прагнемо бути перед Богом.

Тому не дивно, що в молитві проявляється весь обсяг і сила життєвої пристрасті. Ті, що йдуть в ногу з Духом виявляють терпіння і самовладання в усьому, але вірні учні також переносять свій гнів, розчарування, страждання, здивування і навіть своє невір’я і відчай до Бога в молитві. Поступаючи так, ми можемо виявити, що голосно кличемо до Господа.

Немає ніяких біблійних підстав вважати, що молитва вголос більш-менш ефективна, ніж молитва тиха. Ми можемо зробити й те, і інше. Святе Письмо повно прикладів публічних молитов, що підносяться з різних приводів, від довгої молитви Соломона при освяченні храму (3 Царів 8) до крику страждань (і непохитної надії) Христа з хреста з чотирьох слів (Матв. 27). : 46). Проте Ісус також навчав Своїх учнів, що наш Батько чує молитви, святощі мовчки або таємно, і Павло говорить нам, що Дух, який зміцнює нашу віру і надію через молитву, також клопоче за нас зі стогонами, занадто глибокими для слів (6: 5-6; Рим. 8:26).

Однак є вагомі причини, за якими нам було б добре в одних випадках молитися тихо, а в інших – вголос. Ісус, наприклад, попереджає Своїх учнів про лицемірів, які люблять молитися в громадських місцях, щоб їх бачили інші. Ісус зазначає, що їх вважають святими – ось і вся нагорода, яку вони отримають (Мф. 6: 5). Лицеміри позбавлені таємницею молитви, проте той, хто любить Бога, постійний в таємній молитві – і готовий молитися вголос, коли виникає слушна нагода.

 ""

І привід виникне. Молитва як основне служіння церкви (Дії 2:42), – це не просто приватний акт окремих людей, що вірять, але це їх спільна діяльність. Один зі способів спільної молитви – це вголос молитися з іншими про взаємне підбадьорення і повчанні. Молитві теж потрібно вчити. Ісус навчав учнів молитися настановами та прикладом. Так само і служителі вчать тих, кому вони служать, батьки вчать своїх дітей, і всі ми вчимо один одного, коли молимося разом. Іншими словами, любов до інших спонукає нас не просто молитися за них потай, але іноді молитися вголос разом з ними, коли вони чують.

Як би ми не молилися, ми впевнені, що наш Бог піклується про нас і завжди чує наші молитви.

Популярне

Схожі статті

Ароматні булочки з яблуками на сковороді: чоловік після роботи поспішає додому на них. Балую таким не часто

На сніданок чи для перекусу можете насмажити яблучних булочок. Продукти для цього потрібні найпростіші. Робиться все дуже швидко. Натомість вироби виходять доволі оригінальними.

Легендарний торт “Прага” за домашнім рецептом. Неймовірно смачно: готую на замовлення, хоча може кожен

Від торта "Прага" неможливо відірватися. Якщо зробити десерт удома, то вийде ще кращий, аніж магазинний. Коржі шоколадні, трішки вологі, крем вершковий зі згущівкою та абрикосове варення.

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.